Uitvaartverzekering top 3

(augustus 2019)

1
Verzekerd bedrag
€ 8.750,-
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
levenslang
€ 9,74
2
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Kinderen gratis
tot 21 jaar
Premielooptijd
tot 85 jaar
€ 9,89
3
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
tot 18 jaar
Premielooptijd
tot 85 jaar
€ 11,74

Bovenstaande premies zijn berekend met de geboortedatum: 22 augustus 1987 (32 jaar).

Voor- en nadelen

Wat zijn de voordelen?

Een uitvaartverzekering geeft u een aantal duidelijke voordelen:

 • Uw nabestaanden hoeven niet op de draaien voor de kosten van uw uitvaart.
 • Na uw overlijden kunnen uw nabestaanden zich direct bezig houden met wat belangrijk is, in plaats van het financiële aspect.
 • De vormgeving van de uitvaart kan vooraf door u worden vastgelegd.

Tot slot kunt u instellen dat de hoogte van de uitkering meegroeit met de daadwerkelijke kosten van de uitvaart. Zo zorgt u ervoor dat er altijd genoeg geld beschikbaar is om de uitvaart te bekostigen.

Zijn er nadelen?

Er zijn een paar kleine nadelen bij  het afsluiten van een uitvaartverzekering:

 • De polisvoorwaarden van uitvaartpolis zijn niet voor iedereen eenvoudig te begrijpen
 • Sommige uitvaartverzekeraars hanteren voorwaarden waardoor u uw uitvaart niet volledig zelf kunt vormgegeven.
 • Geld zelf beleggen kan soms resulteren in een hoger rendement. Dit biedt echter geen zekerheid.

Het maken van een goede vergelijking is extra belangrijk. Zo voorkomt u dat u te maken krijgt met de bovenstaande nadelen.

Wist u dat?

Wist u dit over de uitvaartverzekering in Nederland?

 • Een gemiddelde uitvaart zo’n 7.500 tot 8.000 euro kost? Begrafenissen kunnen soms nog iets duurder uitvallen.
 • Uit onderzoek is gebleken dat het afsluiten van een uitvaartverzekering vaak goedkoper is dan het geld apart te houden op een spaarrekening?
 • 70 procent van de Nederlandse bevolking al een uitvaartverzekering heeft?

Nederland telt 12 uitvaartverzekeraars. Bekende partijen zijn onder meer Yarden, Dela, Monuta en Ardanta. Zij kunnen u ook helpen bij het verzorgen van de uitvaart.

Kunnen wij u ergens mee helpen?

Wij staan voor u klaar tussen 09:00 en 17:00 uur.

Laatste nieuws

Cremeren steeds populairder onder Nederlanders

De laatste wens van prinses Christina was om gecremeerd te worden. Ze is daarmee de eerste van alle oranjes die gecremeerd wordt. Haar wens voor een crematie past bij de landelijke trend die gaande is. Steeds minder Nederlanders kiezen namelijk voor een begrafenis....

Lees meer

Voogd kinderen na overlijden: hoe werkt het?

Ouders van kinderen wijzen vaak één of twee personen aan als voogd voor het geval zij beiden komen te overlijden. Dit wordt in vaak vastgelegd in een testament bij de notaris én dat kost geld....

Lees meer

Wereldwijd onderzoek: uitvaart in Nederland behoorlijk prijzig

Er zijn wereldwijd enorme verschillen in de kosten van een begrafenis: van slechts 580 euro in Mexico tot 19.200 euro in Japan. Nederland behoort met een gemiddeld kostenplaatje van 7.500 euro tot de duurdere landen in de wereld. Ook in de keuze voor een crematie of begrafenis zijn grote verschillen.  ...

Lees meer
De uitvaartkosten hangen af van:
 • Wat voor soort uitvaart wenst u?
 • Wilt u opgebaard worden?
 • Hoeveel rouwkaarten wilt u versturen?
Bereken uitvaartkosten

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden uw uitvaart niet hoeven te betalen. Daarnaast kan de uitvaartverzekeraar helpen bij het regelen van de uitvaart. Dat zorgt voor veel rust en duidelijkheid tijdens een emotionele periode.

Een begrafenis of crematie kost in 2019 zo’n 8.000 euro gemiddeld.

Een uitvaartverzekering dekt de kosten tot aan een bepaald bedrag. Hierbij kunt u denken aan de kosten voor het begeleiden van de uitvaart, de grafkist, bloemen, de afscheidsplechtigheid en catering. Maar ook randzaken, zoals een afscheidsdiner met de naaste familie, kunt u met behulp van de uitkering van de verzekeraar betalen.

Sluit daarom nu een uitvaartverzekering af, voor u zelf, voor uw partner en/of voor uw kinderen. Zo zorgt u voor een waardig en betaalbaar afscheid.

Beste uitvaartverzekering

Natuurlijk wilt u de beste uitvaartverzekering (ook wel bekend onder de term: overlijdensverzekering). Dan is het handig om u te verdiepen in de verschillende soorten verzekeringen en kenmerken.

 1. Bepaal eerst wat uw wensen zijn omtrent de uitvaart, bijvoorbeeld waar u de afscheidsdienst zou willen houden, hoeveel bloemen en welke kist.
 2. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om deze zaken in natura te verzekeren of in kapitaalvorm (uitkering in geld).

Bij een naturaverzekering verzekert u een vast pakket aan diensten en producten. Bij een kapitaalverzekering krijgen uw nabestaanden na uw overlijden een geldbedrag uitgekeerd waarmee zij de uitvaart kunnen bekostigen. Er zijn ook combinatievormen.

Wat voor u de beste uitvaartverzekering  is, kunt u bespreken met een adviseur.

Als u een uitvaartverzekering afsluit, gaat u een overeenkomst aan met de uitvaartverzekeraar. U betaalt premie en in ruil hiervoor bent u verzekerd voor de kosten van uw eigen uitvaart.

Voorbeelden van uitvaartverzekeringen

UitvaartverzekeraarVerzekerd bedragPremie per maand
DELA€ 8.750€ 9,74
Yarden€ 8.000€ 9,89
Monuta€ 9.000€ 11,74
Ardanta€ 9.000€ 11,81
PC Uitvaart€ 9.250€ 12,12

*Bovenstaande premies zijn berekend met geboortedatum: 18-07-1987 (30 jaar)

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, is het raadzaam om u te verdiepen in de verschillende uitvaartverzekeraars en polissen en deze met elkaar te vergelijken op prijs en inhoud.

Als u op zoek bent naar de beste uitvaartpolis, vergeet dan ook niet naar de reviews te kijken. Vervolgens is het relatief eenvoudig om de verzekering aan te vragen.

Hieronder een stappenplan dat u kan helpen bij de aanvraag:

1. Aanvraag

In totaal zijn er 7 stappen voor het aanvraagproces:

 1. Kiezen voor een type verzekering, bijvoorbeeld een kapitaalverzekering, sommenverzekering of naturaverzekering.
 2. Kiezen van een verzekerd bedrag voor de kapitaaluitkering of aangeven welke diensten u verzekerd wilt hebben.
 3. Doornemen van de bijbehorende polisvoorwaarden en deze eventueel aanpassen, zoals de looptijd of een indexatie van het verzekerde bedrag.
 4. Kiezen voor een periodieke betaling, bijvoorbeeld per maand, per kwartaal of per jaar. Een koopsom is ook mogelijk. U betaalt dan de premie in één keer in ruil voor een korting.
 5. Invullen van uw persoonlijke gegevens en bankgegevens.
 6. Doorlopen van een korte medische acceptatieprocedure en invullen van een gezondheidsverklaring.
 7. Afronden en aanvragen van de polis.

2. Beoordeling

Let op dat u na de aanvraag nog niet direct bent verzekerd. De uitvaartverzekeraar neemt uw aanvraag eerst in behandeling. Daarbij wordt gekeken of uw persoonlijke gegevens kloppen en wat er staat in de ingevulde gezondheidsverklaring.

Tijdens de beoordeling wordt ook gekeken of er een verhoogd risico is op overlijden, bijvoorbeeld in het geval van een terminale ziekte of als u al een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

3. Acceptatie

In de meeste gevallen vormt de beoordeling geen obstakel voor het afsluiten van de verzekering.

Toch kan de verzekeraar na de beoordeling vier dingen besluiten:

 1. U accepteren voor de verzekering.
 2. U accepteren voor de verzekering, maar wel tegen een verhoogde premie.
 3. U accepteren voor de verzekering, maar wel carenzjaren instellen. Dat houdt in dat u een aantal jaar moet wachten totdat u recht heeft op de dekking. In de tussentijd betaalt u al wel premie.
 4. U weigeren voor de verzekering.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Kosten uitvaartverzekering

Zodra u bent verzekerd, gaat u direct premie betalen aan de verzekeraar. Dit kan meestal maandelijks, jaarlijks of in één keer (koopsom).

Hoeveel premie u betaalt, is afhankelijk van:

 • Het type polis
 • Uw leeftijd
 • De looptijd
 • De polisvoorwaarden

Hoe ouder u bent, hoe groter de kans op overlijden en hoe meer premie de verzekeraar zal vragen. Ook als u lijdt aan een terminale ziekte of chronische aandoening heeft dit vaak invloed op de premie die u betaalt.

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt dat een gemiddelde uitvaart zo’n 7.500 – 8.000 euro kost. De kosten van een crematie of begrafenis stijgen eigenlijk ieder jaar. Dit komt grotendeels door inflatie, maar soms ook door prijsschommelingen binnen de uitvaartbranche.

Het kan daarom nuttig zijn om uw uitvaartpolis waardevast te maken. Het voordeel hiervan is dat de uitkering die uw nabestaanden ontvangen langzaam in waarde toeneemt, waardoor zij nooit onderverzekerd raken. Houdt er wel rekening mee dat u ook steeds iets meer premie gaat betalen.

Het waardevast maken van een uitvaartverzekering kan op twee manieren, namelijk door middel van indexatie of winstdeling.

Uitvaartverzekeraars

Er zijn 13 verschillende uitvaartverzekeraars in actief Nederland. 12 daarvan staan op onze website.

Bekende maatschappijen zijn:

 1. Yarden
 2. Monuta
 3. Dela
 4. Ardanta
 5. Nuvema
 6. Klaverblad

De keuze voor een bepaalde verzekeraar heeft ook invloed op de premie die u gaat betalen.

Dat komt omdat iedere maatschappij zijn eigen propositie, kenmerken en voorwaarden heeft. Afhankelijk van de gekozen polis en voorwaarden kunnen de premies per verzekeraar dus sterk verschillen.

Het is dan ook verstandig om verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken op basis van de verschillende kenmerken.

Unieke verzekering

Een uitvaartverzekering is uniek vergeleken met alle andere soorten verzekeringen. Dat komt omdat er eigenlijk altijd wordt uitgekeerd, want dat u ooit komt te overlijden, staat vast. Een ander aspect is dat de verzekering eigenlijk niet voor uzelf is bedoeld, maar voor uw nabestaanden.