15 miljoen winst voor uitvaartverzekeraar Yarden

Yarden behaalde in 2017 een winst van 15 miljoen euro. Het resultaat van de uitvaartverzekeraar is aanzienlijk meer dan de ‘slechts’ 1,9 miljoen van 2016. Met name beleggingswinsten zorgden voor een enorme toename in de winst. Die waren namelijk 10,5 miljoen euro hoger dan in 2016.

Afgelopen jaar keerde de verzekeraar 8 miljoen euro uit aan haar leden. En zelfs na die uitkering bleef er nog 14,9 miljoen aan winst over.

1 miljoen klanten

In 2017 groeide het aantal leden van de uitvaartorganisatie met 13.000 naar een totaal van 986.000. Daarmee nadert Yarden een miljoen klanten, goed voor een gezamenlijk verzekerd bedrag van 4,3 miljard euro. Dat betekent dat een verzekerde gemiddeld is verzekerd voor zo’n 4.000 euro. Dat is tegenwoordig overigens niet genoeg om de kostendekkend te zijn voor een doorsnee uitvaart.

Resomeren

Yarden voert in 2018 een sterke lobby om de Wet op de Lijkbezorging uit te breiden. De uitvaartonderneming wil namelijk graag dat resomeren in Nederland mogelijk wordt. Dit is een relatief nieuwe, milieuvriendelijke manier om het lichaam te ontbinden. Dit gebeurt met waterige vloeistof die wordt blootgesteld aan een hoge druk en een hoge temperatuur.

Het voordeel van resomeren is dat er weinig milieubelasting is en het proces efficiënter is dan verbranden of cremeren. In België en het Verenigd Koninkrijk is resomeren al wel toegestaan.

Naast resomeren wil Yarden ook inzetten op elektrisch cremeren.