20.000 uitvaarten in 2020 als gevolg van corona

In totaal stierven er vorig jaar 168.678 mensen in Nederland. Een achtste (zo’n 12 procent) daarvan kwam te overlijden als gevolg van corona. In totaal gaat het om 20.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die haar statistieken baseert op de doodsoorzaakverklaringen van artsen.

Veel uitvaartondernemers kregen het extra druk als gevolg van de virusuitbraak. Met name in de eerste drie maanden van de pandemie. Twee derde van de uitvaarten betrof een crematie.

Kanker en hart- en vaatziekten

Kanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak, namelijk in 28 procent van de gevallen, ofwel bij 47.000 mensen. Longkanker is de meest dodelijke kankersoort, blijkt uit cijfers.

Aan hart- en vaatziekten stierven 22 procent van de mensen. Ook dementie is een belangrijke doodsoorzaak: voor ongeveer 1 op de 10 sterfgevallen was dit aanleiding tot het overlijden.

Oversterfte

In juli concludeerde het CBS al een oversterfte als gevolg van de coronapandemie. In 2020 nam de sterfte in alle leeftijdsgroepen toe, vooral als gevolg van het coronavirus.

De vraag is of er ook in 2021 sprake is van veel oversterfte, aangezien veel mensen antistoffen hebben opgebouwd via een eerdere besmetting of vaccinatie. Een ziekenhuisopname of IC-opname is daardoor minder waarschijnlijk.