5 misvattingen over de uitvaartverzekering

Er bestaan onder Nederlanders nog steeds veel misvattingen over de uitvaartverzekering. We maken een opsomming van de vijf bekendste:

  1. Een uitvaart kost ongeveer 5.000 euro

Jongeren tussen de 18 en 29 jaar schatten de kosten van een gemiddelde begrafenis of crematie in op ongeveer 5.000 euro. De realiteit ligt anders. De kosten voor een crematie worden geraamd op ongeveer 6.500 tot 9.000 euro en tussen de 8.500 en 11.000 euro voor een begrafenis. Een kale uitvaart met slechts de minimumvereisten kost al 4.000 euro.

  1. Een uitvaartverzekering is hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering

Niet waar. Hoewel beide verzekeringen uitkeren bij het overlijden van de verzekerden, zit een groot verschil tussen de uitvaartverzekering en een overlijdensrisicopolis. Een uitvaartverzekering keert namelijk altijd uit bij overlijden, ongeacht de leeftijd. Bij een overlijdensrisicoverzekering bent u verzekerd voor een vaste looptijd, bijvoorbeeld tot uw 65e of 20 jaar lang. Alleen als u binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden, krijgen uw nabestaanden een uitkering.

  1. Kinderen zijn altijd gratis meeverzekerd bij een uitvaartverzekering

Dat klopt helaas niet. Het hangt af van uw polis en uw verzekeraar of kinderen gratis zijn meeverzekerd. Ook de dekking kan per uitvaartverzekeraar verschillen. Verdiep u daarom goed in de voorwaarden van een uitvaartverzekering als u het belangrijk vindt dat uw kinderen zijn meeverzekerd.

  1. Ik betaal altijd levenslang premie aan de uitvaartverzekeraar

Dat is onjuist. Bij veel uitvaartverzekeringen betaalt u standaard tot uw 85e, 80e of 75e levensjaar premie. U kunt bovendien de looptijd vaak zelf aanpassen bij het afsluiten van de uitvaartverzekering. Het is zelfs mogelijk om de premie in één keer te voldoen. Dit noemt men een koopsomverzekering.

  1. Ik mag niet zelf een uitvaartverzorger kiezen

Kolder. Na het overlijden van een dierbare kunt u altijd zelf een uitvaartverzorger kiezen, ongeacht welke uitvaartverzekering u heeft afgesloten. De kans is wel aanwezig dat u minder vergoed krijgt als u kiest voor een andere uitvaartverzorger. Bij een kapitaalverzekering ontvangt u een geldbedrag. U heeft dan volledige keuzevrijheid bij het kiezen van een uitvaartonderneming.