Aangepaste uitvaart door coronavirus

Op moment van schrijven is er in Nederland nog niemand overleden aan het coronavirus. Maar mocht dit wel gebeuren, dan is het verstandig om de uitvaart hierop aan te passen. Het risico op besmetting is anders te groot. Dat blijkt uit berichtgeving van uitvaartondernemers.

Een thuisopbaring, die groeit in populariteit, is bijvoorbeeld niet aan te raden bij een overledene als gevolg van corona. Het virus kan namelijk bij lage temperaturen nog 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Bij lichamelijk contact, wat niet ongebruikelijk is bij thuisopbaring, kan het virus dan alsnog overgaan op de nabestaanden. Een glazen plaat op de kist in zo’n geval aan te raden.

Niet aanwezig bij uitvaart?

Verder is de vraag of de nabestaanden wel aanwezig kunnen zijn bij de afscheidsplechtigheid van de uitvaart. De kans is immers aanwezig dat zij 2 weken lang in thuisquarantaine moeten blijven.

Gelukkig is het volgens uitvaartbegeleiders in zo’n geval meestal mogelijk om de uitvaart 2 tot 3 weken uit te stellen, totdat de quarantaineperiode voorbij is.

Risico uitvaartverzorger

Ook voor uitvaartverzorgers zelf zijn er risico’s, zowel in het contact met de overledene als de nabestaanden. Het is dan zinnig om garantie te hebben dat familieleden in de directe omgeving zijn gecheckt op besmetting door de GGD.