ACM heeft bedenkingen bij overname Yarden door Dela

De overname van uitvaartverzekeraar Yarden door Dela is nog onzeker. Er ontbreekt goedkeuring van de toezichthouder: de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die heeft bedenkingen bij de overname, vertellen bronnen aan het Financieel Dagblad.

De ACM denkt dat Dela – na de overname – op sommige plekken in Nederland te machtig wordt. In sommige regio’s, zoals Noord-Brabant, zou er voor de consument en freelance uitvaartverzorgers te weinig te kiezen zijn, omdat Dela dan vrijwel alle uitvaartcentra en crematoria in handen heeft.

Rol ACM

De ACM onderzoekt bij overnames altijd wat de gevolgen zijn voor de concurrentie en consumenten. Als de gevolgen te negatief blijken kunnen er extra voorwaarden gesteld worden of kan een overname zelfs worden geblokkeerd.

Reden voor Dela en de ACM om met elkaar in overleg te gaan.

Gesprekken

Inmiddels zijn er al maanden aan gesprekken gevoerd tussen de ACM en Dela, maar een oplossing is nog niet in zicht.

Eén van de gesprekspunten is het afstaan van vestigingen door Dela/Yarden, zodat er meer concurrentie ontstaat. Maar dat ziet de uitvaartverzekeraar niet zitten, omdat zowel klanten van Yarden als Dela er baat bij hebben om de uitvaart te regelen via de eigen ‘huizen’.

Dela laat in een reactie weten dat de vertraging te maken heeft met ‘de uiterste zorgvuldigheid waarmee de ACM en Dela te werk gaan’.

Verwachtingen

In eerste instantie gingen de verzekeraars ervan uit dat Yarden begin 2020 zou worden overgenomen. Er was aanvankelijk veel vertrouwen in een vlot proces, maar dat bleek toch tegen te vallen. De verwachtingen werden bijgesteld naar mei 2020, maar ook dat bleek niet haalbaar.

Dela zegt nu: “We kunnen niets zeggen over wanneer we denken dat het proces is afgerond.”

Klanten in onzekerheid

Voorlopig zijn de klanten van Yarden dus nog in onzekerheid. Er zijn namelijk problemen om de financiële buffers van de verzekeraar op orde te houden, omdat er sprake is van een ’dure’ en oude portefeuille met veel naturapolissen.

Eind 2019 was de buffer van Yarden slechts 16 procent boven de wettelijke verplichting, opgesteld door De Nederlandsche Bank. Dat terwijl de meeste verzekeraars meer dan 30 procent boven de limiet zitten. Dela zit met een solvabiliteit van 296 procent bijna 200 procent boven de wettelijke grens.

Hoe dan ook, door matige financiële cijfers van Yarden zou een verkoop aan de orde zijn. Hiervoor zou Dela geen overnamesom betalen, maar een half miljard pompen in de financiële buffers. Na overname zou de totale solvabiliteit van Dela uitkomen op 228 procent, wat nog altijd zeer ruim is.