Corona zorgt voor geldproblemen bij Noorse uitvaartondernemers

Terwijl het coronavirus in de rest van de wereld zorgt voor recordaantallen doden, zitten veel uitvaartondernemers in Noorwegen juist zonder werk. Zij richten zich nu tot de staat voor financiële hulp.

Door de afname in sterfte en afgeblazen uitvaartceremonies zijn maar liefst de helft van alle Noorse begrafenisondernemers in de financiële problemen gekomen.

Hoe komt dat?

Effectieve aanpak

Noorwegen heeft een zeer effectieve aanpak toegepast om de verspreiding van het coronavirus het hoofd te bieden. Mede daarom zijn er slechts 253 doden gevallen als gevolg van Covid-19. Deze week lagen er in de Noorse ziekenhuizen zelfs geen coronapatiënten meer op de IC.

Door alle beperkende maatregelen, zoals sociale afstand, mondkapjes en toegenomen hygiëne heeft het coronavirus geen kans gekregen om zich onder de bevolking te verspreiden. De andere kant van dit verhaal is dat hetzelfde geldt voor andere virussen en besmettelijke aandoeningen.

Het is zelfs zo ‘erg’ dat veel oude en zieke mensen nu nog leven, terwijl zij onder ‘normale’ omstandigheden zouden zijn gestorven, bijvoorbeeld als gevolg van een griepje of andere infectie.

6 tot 13 procent minder sterfte

In heel Noorwegen stierven er in mei zes procent minder mensen dan in 2019. En in de maand juni zelfs 13 procent minder in vergelijking met een jaar eerder.

De cijfers zijn opvallend, aangezien in de meeste andere landen de sterftecijfers juist fors hoger liggen, als direct gevolg van het coronavirus.

Omdat de sterfte aanzienlijk lager ligt, verkeren uitvaartverzorgers zich in zwaar weer. De Noorse overheid trekt daarom zo’n 3.000 euro uit per ondernemer, ter ondersteuning. Ook komt er mogelijk een structurele financiële compensatie.

Goede tijden voor uitvaartverzekeraars

Voor uitvaartverzekeraars is het lage sterftecijfer juist goed nieuws. Zij hoeven minder uit te keren, terwijl zij wel iedere maand premie ontvangen van de verzekerden die nu langer leven.

Bron: thelocal.no