Coronavirus heeft grote gevolgen voor uitvaartbranche

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen, wordt geadviseerd om niet meer dan 100 mensen uit te nodigen op crematies en begrafenissen. Dit advies wordt dan ook opgevolgd door de Branchevereniging voor de uitvaartsector (BGNU).

Door de maatregel moeten families soms afschuwelijke keuzes maken, bijvoorbeeld door vrienden, familie of andere naasten niet uit te nodigen.

Geen fysiek contact

Daarnaast wordt lichamelijk contact sterk afgeraden, bijvoorbeeld het schudden van handen of het geven van een knuffel bij de condoleance. Er wordt aan de nabestaanden gevraagd om zoveel de richtlijnen van de overheid en het RIVM op te volgen.

Overleden door corona

Als de overledene is gestorven door de gevolgen van het coronavirus zijn de regels voor de uitvaart nog veel strikter. Dat betekent bijvoorbeeld dat er bij de uitvaart alleen directe familie aanwezig mag zijn bij de afscheidsplechtigheid, omdat zij mogelijk ook zijn besmet.

Overigens is een overleden patiënt niet meer besmettelijk, omdat het lichaam dan al enkele dagen in de koeling heeft doorgebracht en bij een hoge luchtvochtigheid. Wel wordt aangeraden aan nabestaanden om het lichaam van de overleden dierbare niet meer te kussen.