Crematie fors duurder door hoge gasprijs

De hoge gasprijs zorgt er niet alleen voor dat we meer kwijt zijn om onze huizen te verwarmen. Ook crematies worden duurder.

Volgens verzekeraar Monuta zijn de energiekosten met maar liefst 65 procent gestegen en zal het bedrijf moeten interen op de winst.

Uitvaartverzekering duurder

Nederlanders gaan de pijn dus niet alleen bij de energierekening voelen. Ook het afscheid nemen van een overleden dierbare wordt prijziger.

Verder ligt het voor de hand dat natura uitvaartverzekeringen, waar de crematie bij zit inbegrepen, duurder worden, stelt DELA. Zo’n 70 procent van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering.

Ook andere uitvaartverzekeraars gaan kijken in hoeverre ze de hogere gaskosten gaan doorberekenen aan hun klanten. De gevolgen gaan we volgend jaar merken, omdat verzekeraars pas aan het einde van ieder jaar een nieuwe berekening maken van de nieuwe kosten.

Resomeren straks mogelijk?

De hoge gasprijs dwingt de branche en de politiek om ook te kijken naar andere methoden van lijkbezorging, zoals resomeren of elektrisch cremeren. Hierbij is geen gas nodig.