Cremeren steeds populairder onder Nederlanders

De laatste wens van prinses Christina was om gecremeerd te worden. Ze is daarmee de eerste van alle oranjes die gecremeerd wordt. Haar wens voor een crematie past bij de landelijke trend die gaande is. Steeds minder Nederlanders kiezen namelijk voor een begrafenis.

Uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) werden er in 2003 voor het eerst meer crematies gehouden dan begrafenissen. Inmiddels kiest zo’n 63 procent voor een crematie in plaats van een laatste rustplaats onder de grond. In de eerste helft van dit jaar zou zelfs 67 procent van de overledenen worden gecremeerd, blijkt uit cijfers van RTL.

Uitvaartverzekering.nl deed onlangs onderzoek naar crematiecijfers in andere landen op de wereld. In Japan ligt het percentage crematies het hoogst.

Oorzaak

De reden voor het stijgende aantal crematies ligt volgens Eric Venbrux, hoogleraar Culturele Antropologie, aan het feit dat mensen controle willen houden over hun leven. “Ze willen voordat ze sterven al bepalen wat er met hun lichamelijke resten gebeurt en willen niet ‘verpieteren’ onder de grond.”

Vroeger werd een verbranding van een menselijk lichaam als eng gezien, maar die gedachtegang is helemaal weg. Daarnaast zijn er tegenwoordig talloze opties om na een crematie een herinnering achter te laten, bijvoorbeeld met:

  • As bewaren in een sierlijke urn
  • As verwerken in een gedenksieraad
  • Het uitstrooien van as op een gedenkwaardige plek

Minder nasleep

Volgens Yvette Langbroek van Zuylen Uitvaartverzorging kent een crematie ook minder nasleep. Bij een begrafenis worden de nabestaanden namelijk nog om de zoveel tijd geconfronteerd met een rekening voor de het grafrecht of onderhoud aan het grafmonument.

Aan de andere kant worden crematies steeds persoonlijker. Er is meer aandacht voor de persoonlijke wensen van de overledene en nabestaanden. Het is niet langer een kille aangelegenheid met cake en koffie aan het eind.

Tot slot worden de kosten van een crematie gewoon gedekt door de uitvaartverzekering, net als bij een begrafenis.