DELA maakt standaard vingerafdruk overledene

Uitvaartorganisatie en verzekeraar DELA maakt sinds kort standaard vingerafdrukken van overledenen. Deze kunnen vervolgens worden verwerkt in een gedenksieraad. Voorheen werd er aan de nabestaanden wel toestemming gevraagd voor de vingerafdruk, maar dat wordt per 1 september 2018 niet meer gedaan.

Klanten bij DELA zijn over het algemeen zeer tevreden over deze mogelijkheid, maar er zijn ook grote bezwaren. Mag een uitvaartverzorger wel een vingerafdruk van een overledene afnemen, zonder dat daar expliciet toestemming voor is gegeven?

Commotie

Er ontstond dit weekend veel commotie over het afnemen van de vingerafdrukken, zo ook in het consumentenprogramma RADAR.

Update: DELA betreurt de commotie en heeft besloten om direct te stoppen met het afnemen van vingerafdrukken zonder toestemming van de nabestaanden. Dat staat op de website van DELA.

Privacy

Eric Osinga, advocaat van Osinga Advocatuur, vertelt op Radio 1 dat DELA niet zomaar vingerafdrukken mag nemen. Een vingerafdruk valt namelijk onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze gegevens mag je niet zonder toestemming verwerken. En bovendien moet deze toestemming zeer duidelijk zijn gegeven. Osinga vindt de werkwijze van DELA dan ook ‘een rare gang van zaken’.

Reactie DELA

DELA liet aanvankelijk weten dat de vingerafdruk niet standaard wordt afgenomen zonder toestemming. In de meeste gevallen werd er wel degelijk vooraf toestemming gevraagd. In situaties waar geen nabestaanden aanwezig zijn, worden de vingerafdrukken in het uitvaartcentrum afgenomen. Tijdens een eerstvolgende contactmoment met de familie wordt dan besproken of de vingerafdruk mag worden gebruikt voor een eventueel gedenksieraad, of dat de vingerafdruk per direct verwijderd moet worden.

In een meest recente reactie laat DELA weten te stoppen met het ongevraagd afnemen van vingerafdrukken. Chris Beaulen, directeur Uitvaartdiensten bij DELA: ‘In onze dienstverlening speelt emotie een grote rol en dus nemen we alle facetten en details van de uitvaart heel serieus. Dat onze gewijzigde werkwijze rondom vingerafdrukken – hoe goed bedoeld ook – leidt tot onbehaaglijke gevoelens bij nabestaanden is ongewenst en betreuren we zeer. Daarom zal DELA haar beleid per omgaande terugdraaien.’