Duizenden euro’s verschil in grafkosten gemeenten

Ook in 2020 zijn er grote verschillen in de grafkosten die gemeenten en kerken hanteren. Dat blijkt uit de grafkostenmeter van Monuta, die daar jaarlijks onderzoek naar doet.

Binnen Nederland lopen de verschillen op tot ruim 7.000 euro voor eenzelfde soort graf. “Een enorm en deels onverklaarbaar verschil”, stelt Koen Kuijper van Uitvaartverzekering.nl.

Duurste en goedkoopste graf

Het duurste graf vindt u in Groningen aan de gemeentelijke begraafplaats Esserveld. Een eigen graf voor een looptijd van 30 jaar kost ruim 8.000 euro. In de gemeente Losser in Twente betaalt men slechts een fractie van dit bedrag: slechts 748 euro voor een looptijd van 20 jaar.

Maar ook binnen dezelfde regio lopen de verschillen op tot enkele duizenden euro’s. Neem nu de regio Dordrecht. Een eenpersoongraf kost in Papendrecht, op gemeentelijke begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg 6.335 euro. Terwijl men even verderop, in Hardinxveld-Giessendam, voor eenzelfde type graf slechts 2.547 euro hoeft neer te tellen.

Wat zijn grafkosten?

Grafkosten zijn opgebouwd uit de kosten voor het grafrecht (huur van het graf) voor een bepaalde periode, de kosten voor het begraven en het nodige onderhoud aan het graf.  

Gemeenten en kerken bepalen grotendeels zelf hoe duur een bepaald graf is.

Niet transparant

Maar volgens Monuta zijn de grafkosten lang niet altijd transparant opgebouwd. Dit zou het voor mensen met beperkte kennis lastig maken een keuze te maken voor een begraafplaats. En dat ook nog eens tijdens een emotioneel zware periode.

Verzekering

Wilt u de grafkosten voor uw uitvaart volledig vergoed krijgen? Het is dan slim om vooraf een beeld te hebben van de grafkosten in uw regio en vervolgens een passende begrafenisverzekering af te sluiten.