Enorme prijsverschillen voor Spaanse uitvaartverzekering

Wie zich in Spanje wilt verzekeren voor een begrafenis of crematie kan maar beter een goede vergelijking maken. De prijsverschillen tussen uitvaartverzekeringen lopen daar namelijk sterk uiteen, meldt de Spaanse vergelijkingssite Rastreator. Daarbij is vooral de regio waarin de verzekerde zich bevindt van belang.

Ook in Nederland zijn er behoorlijke verschillen tussen de premies van uitvaartverzekeraars, bleek uit een rondgang van deze site.

Tot 62 euro verschil

Volgens de analyse kan de woonplaats van iemand een verschil in premie van 50 procent per jaar betekenen. Zo is de regio Lérida, waar Barcelona ligt, een van de duurste regio’s met een premie van 181,55 euro per jaar voor een dekking . Het Zuiden van Spanje, waar steden als Malaga en Sevilla liggen, is de uitvaartverzekering het goedkoopst: 122,78 euro premie per jaar.

De premiegegevens zijn gebaseerd op de jaarlijkse kosten van de gemengde premies. Daarbij is het gemiddelde genomen van alle berekende bedragen via Rastreator.

Grafkosten

Ook op de begraafplaatsen zelf zijn er verschillen, blijkt uit de analyse. Net als in Nederland kunnen de grafkosten dus per regio en gekozen begraafplaats verschillen.

De kosten voor een complete Spaanse uitvaart bedragen gemiddeld 3.500 tot 5.000 euro. Gemiddeld heeft 41 procent van de inwoners een uitvaartverzekering. In Nederland is dat ongeveer 70 procent.