Foto’s nemen bij uitvaart meer in trek

Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om foto’s te laten maken tijdens de uitvaart. Cijfers ontbreken, maar uitvaartverzorgers merken wel degelijk een toename. In de meeste gevallen wordt een professionele fotograaf ingeschakeld.

Ook Guus Sluiter van het Nederlands Uitvaart Museum in Amsterdam merkt dat er een ontwikkeling gaande is.

Dood is bespreekbaarder

Volgens Sluiter past rouwfotografie in deze huidige tijd, waarin de dood meer bespreekbaar is geworden. Vroeger werden kinderen op afstand gehouden van een begrafenis. Dat is nu ondenkbaar.

Daarnaast spelen beelden een steeds belangrijke rol bij de uitvaart. Denk aan films en foto’s van de overledene die bij afscheidsplechtigheid getoond worden. Mede daarom wordt ook de uitvaart zelf vaker op beeld vastgelegd.

Uitdagend

Toch is de uitvaartfotograaf nog niet heel bekend. Er zijn nog altijd veel mensen die het moeilijk vinden om een ‘vreemde’ toe te laten tijdens de moeilijkste dag van hun leven. Dat is aan de ene kant ook logisch.

Bovendien is het behoorlijk uitdagend om geslaagde foto’s te maken van een emotionele dag. Daarnaast moet de fotograaf eigenlijk onzichtbaar zijn tijdens de uitvaart.

Vergoeding

Een uitvaartverzekering kan de kosten van een uitvaartfotograaf dekken. Zorg in dat geval wel voor een kapitaalverzekering, want bij dit type uitvaartpolissen mogen de nabestaanden zelf bepalen waar ze het geld van de verzekering voor gebruiken. Bij andere polissen is er dikwijls minder keuzevrijheid.