Geen bewijs voor vervalste vingerafdrukken bij DELA

Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen harde bewijzen of concrete feiten naar voren zijn gekomen die duiden op het vervalsen van vingerafdrukken bij overledenen. Dat stelt uitvaartverzekeraar- en ondernemer DELA.

Vorig jaar stelde het NPO Radio 1-programma Radar dat een deel van de vingerafdrukken die DELA gebruikt om sieraden te gebruiken, is vervalst. DELA kwam toen hevig onder vuur te liggen in de media.

107.000 vingerafdrukken

Door forensisch specialisten van International Security Partners (ISP) werden afgelopen tijd 107.000 vingerafdrukken onderzocht. Geen enkele hiervan werd echter vervalst. Nergens kwamen incidenten naar boven.

Voor zover men kan zien, is het proces voor het afnemen van vingerafdrukken dus altijd goed gegaan. De uitspraken die Radar en twee anonieme personen in de uitzending kunnen dus niet met feiten worden gestaafd.

Geen garantie

Volgens Radar is er alsnog geen garantie dat er niet is gesjoemeld met vingerafdrukken in sieraden. Volgens Radar is het namelijk niet mogelijk om de vingerafdrukken van overledenen te controleren nadat ze zijn begraven of gecremeerd.

Opluchting

Bij de uitvaartonderneming is er vooral veel opluchting. DELA kon namelijk niet geloven dat er zou zijn gesjoemeld met vingerafdrukken.

“De aantijging en de publiciteit daarover heeft ons in het hart geraakt. De beweringen waren niet alleen pijnlijk voor nabestaanden, maar voor iedereen die bij DELA werkt of met ons samenwerkt’’, zegt directievoorzitter Edzo Doeve.

Bron: AD