Goedkope uitvaart zonder ongewenste gasten geniet voorkeur

De prijs blijft voor 44 procent van de Nederlanders de belangrijkste motivator bij de eigen uitvaart. Dat blijkt uit een onderzoek van Monuta, een grote uitvaartverzorger- en verzekeraar in Nederland. De plechtigheid moet het liefst zo goedkoop mogelijk.

Bovendien weten de meeste Nederlanders al precies wie wel en juist niet mogen komen bij de uitvaartdienst.

Crematie of begrafenis

Verder geven de meeste Nederlanders de voorkeur aan een crematie in plaats van een begrafenis. Opvallend genoeg kiezen ouderen eerder voor cremeren (72 procent) dan jongeren. Sterker nog, bij de jongeren kiest 40 procent voor cremeren en 40 procent voor begraven. Het overige deel van de jongeren heeft geen voorkeur of stelt zijn lichaam na de dood beschikbaar aan de wetenschap.

Feestje

Ondanks dat de uitvaart goedkoop mag zijn, moet het wel een feestje worden, stelt 50 procent van de Nederlanders. Daarbij geven mannen (54 procent) vaker de voorkeur aan een vrolijke uitvaart dan vrouwen (45 procent).

Kosten

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een vierde van de ondervraagden geen idee heeft van wat een uitvaart kost. Vooral jongeren (37 procent) vinden het erg lastig om de kosten van een uitvaart in te schatten. Ten slotte geeft 38 procent van de mensen met een uitvaartverzekering aan te weten dat deze a) niet toereikend is, of b) geen idee te hebben of de verzekering wel of niet toereikend is.