Groeiend aantal alleenstaande ouderen; wie regelt hun uitvaart?

Het aantal alleenstaande ouderen groeit snel. Dat blijkt uit berekeningen van het CBS. Van de drie miljoen alleenstaanden in Nederland is 12 procent 80 jaar of ouder. Dat zijn 360.00 mensen. Van deze groep overleden ruim 76.000 mensen in 2018.

Al deze ouderen hadden hun partner al verloren, waren gescheiden, op zichzelf aangewezen of geen actieve relaties meer. Dat houdt in dat er soms geen nabestaande is die de uitvaart kan regelen.

Wie is verantwoordelijk?

Bij een sterfgeval zijn de directe nabestaanden, bijvoorbeeld de echtgenote of de kinderen van de overledene verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Zij zijn de opdrachtgever en zorgen voor:

  • Het inschakelen van een uitvaartverzorger
  • Het bekostigen van de uitvaart

De directe nabestaanden ontvangen ook een eventuele uitkering van de uitvaartverzekeraar.

Geen opdrachtgever?

Het komt regelmatig voor dat er geen nabestaanden zijn of dat zij geen geld hebben om de uitvaart te betalen. In dat geval is er geen opdrachtgever of wordt er door de familie gekozen om niet als opdrachtgever op te treden.

Maar wie is er dan verantwoordelijk? In de Wet op de Lijkbezorging is geregeld dat iedereen recht heeft op een laatste afscheid. De gemeente neemt in situaties zonder opdrachtgever deze rol op zich. Zij bepalen dan ook hoe de uitvaart verloopt. Vaak is dit sober:

  • Alleen formele crematie/begrafenis
  • Alleen hechte familie aanwezig
  • Een korte en beperkte gelegenheid tot afscheid nemen
  • Geen bloemen
  • Geen afscheidsplechtigheid

Bekostiging?

De bekostiging van een gemeentelijke uitvaart wordt zoveel mogelijk betaald uit het nalatenschap van de overledene. Als dit niet genoeg oplevert, kan worden aangeklopt mij de familie. Soms moet de gemeente zelf geld bijleggen.

Het kan nuttig zijn om al vroegtijdig uitvaartwensen te bespreken en dit financieel af te dekken, bijvoorbeeld door op tijd hiervoor te sparen of een uitvaartverzekering af te sluiten.

Bron: Amweb