Helft Nederlanders komt na scheiding niet op uitvaart ex

De helft van alle gescheiden mensen gaan niet naar de uitvaart van hun ex-partner indien deze zou komen te overlijden. Dat blijkt uit een analyse van Gfk in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema onder 563 gescheiden Nederlanders. De meeste mensen hebben er simpelweg geen behoefte aan of willen verdere spanningen met de schoonfamilie voorkomen.

Scheidingen komen steeds vaker voor en dat beïnvloedt ook de uitvaart en nabestaanden, stelt Emile de Jong, directeur van Nuvema:

Vaak geeft een ex-partner weinig problemen op de uitvaart, maar soms leidt het tot zeer gespannen situaties. Helemaal tragisch wordt het wanneer kinderen er de dupe van worden. Daarom is het belangrijk dat mensen hierover nadenken wanneer ze scheiden. Goede afspraken kunnen ervoor zorgen dat een eventuele uitvaart zonder problemen verloopt.”

Redenen om wel te gaan

Als belangrijkste reden om juist wel te gaan naar de uitvaart van een ex zijn de kinderen. Met name als de kinderen minderjarig zijn, kiest de ex-partner er vaak voor om toch naar de uitvaart te gaan. Voor ex-geliefden zonder kinderen kiest ruim de helft om juist niet naar de uitvaart van de partner te gaan.

Nee Ja
Gescheiden ouders met kinderen <18 jaar 27% 73%
Gescheiden ouders met kinderen >18 jaar 36% 64%
Gescheiden, geen kinderen 55% 45%

Een andere reden voor exen om toch naar de uitvaart te gaan, is dat de voormalige partner een belangrijk rol in zijn/haar leven heeft gespeeld. Vooral bij hoger opgeleiden speelt dit een belangrijke rol.

Rol tijdens de uitvaart

De meeste mensen die wél naar de uitvaart van hun ex komen, kiezen er bewust voor om op de achtergrond te blijven en geen actieve invulling te geven bij de uitvaart. Slechts 8 procent verwacht een actieve invulling en bevindt zich op de voorgrond bij de uitvaart.

Bron: Nuvema