Hoe maak ik mijn uitvaart zo duurzaam mogelijk?

In het leven van veel mensen is duurzaamheid tegenwoordig een belangrijk thema. Dit zien we terug in het maken van verschillende duurzame keuzes, zoals elektrisch rijden, scheiden van afval, energieneutraal wonen en duurzame voeding.

Zijn er ook duurzame opties als het gaat om het organiseren van een duurzame uitvaart?

Uitvaartverzekering.nl zet alle duurzame keuzes van dit moment voor u op een rij:

Resomeren of composteren

De traditionele uitvaartvormen, cremeren en begraven, zijn niet duurzaam. Bij een crematie wordt normaliter gebruik gemaakt van gasovens. Dit is een fossiele brandstof, dus zeker niet duurzaam. Bovendien komt er bij de verbranding van een lichaam ook nog CO2 in de atmosfeer.

Bij een begrafenis wordt de bodem vaak vervuild door bestandsdelen die in de kist zijn verwerkt, zoals:

  • Metalen ornamenten of handvaten
  • Verf
  • Lijm.

Daardoor is ook een begrafenis normaal gesproken niet duurzaam.

Resomeren is een nieuwe, duurzame uitvaartmethode waarbij het lichaam wordt opgelost in een vloeistof. Hierbij komt geen CO2 vrij. Er is wel energie nodig om het proces van resomeren op gang te brengen. Maar zelfs als hiervoor gebruik wordt gemaakt van grijze stroom is de uitstoot CO2 zo’n 33 procent lager.

Een optie die tegenwoordig in de VS mogelijk is, is composteren. Daarbij wordt het lichaam door middel van microben omgezet in aarde die kan worden gebruikt in de tuin. Dit is zeer vriendelijk voor het milieu.

Helaas zijn resomeren en composteren in Nederland wettelijk gezien nog niet toegestaan. Maar hier wordt achter de schermen bij de overheid wel hard aan gewerkt. Een crematie met behulp van een elektrische oven, die wordt aangedreven door zonne-energie of windenergie, is op dit moment de meest duurzame optie.

Duurzame kist

Een duurzame kist, is een grafkist die is gemaakt van materialen die bij de crematie of begrafenis het milieu zo min mogelijk aantasten.

Voor crematies is dit bijvoorbeeld een kist van een snelgroeiende houtsoort. Voor de binnenkant kan gebruik worden gemaakt van hennep, bamboe of biologisch katoen. Verder is het belangrijk dat de kist zo min mogelijk wordt bewerkt, bijvoorbeeld met lijm, verf of versiersels.

Voor begrafenissen zijn er weer andere materialen geschikt voor een duurzame kist. Dit zijn biologisch afbreekbare materialen, zoals wilgentenen, bananenblad of pandanus. Deze worden volledig door de natuur opgenomen en tasten de bodem niet aan.

Groene rouwstoet

Onderzoek van de Technische Universiteit in Delft heeft aangetoond dat de rouwstoet een groot deel van de CO2-uitstoot op zich neemt bij de uitvaart. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor een duurzame rouwstoet:

  • Gebruik van een elektrische auto of bus
  • Gebruik van een bakfiets, koets of platte kar
  • Gebruik van openbaar vervoer

De meest eenvoudige manier om CO2-uitstoot te minimaliseren is om alle plechtigheden (opbaring, afscheid en condoleance) op één centrale locatie te houden. Op die manier hoeven er zo min mogelijk kilometers te worden gemaakt door de genodigden.

Wat nog meer?

Wilt u uw uitvaart nog duurzamer? Dan kunt u ook denken aan:

  • Een biologisch afbreekbare urn
  • Een organisch grafmonument
  • Duurzame catering (lokaal en geen vlees)
  • Digitale rouwkaarten
  • Online condoleanceregister
  • Biologisch afbreekbare kleding voor de overledene
  • Alleen seizoensbloemen

De kans is groot dat er in de toekomst steeds meer duurzame keuzes komen voor een groene uitvaart.

Uitvaartverzekering

In uw testament kunt u uw wensen voor een duurzame uitvaart uitspreken. Zorg wel voor een passende uitvaartverzekering, want een duurzame uitvaart zal duurder uitpakken dan een standaard uitvaart.

Ook in de verzekeringswereld speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een voorkeur hebben voor een verzekeraar die duurzaam belegt en duurzaamheidsdoelen stelt. Op Uitvaartverzekering.nl staat een overzicht van verzekeraars die duurzaam te werk gaan.