Kifid steunt Yarden in versoberen uitvaartverzekering

Begin dit jaar versoberde Yarden de uitvaartverzekering van maar liefst 390.000 verzekerden in Nederland. Dit betekende dat er een maximum van 3.200 euro werd gesteld aan het verzekerde pakket, in plaats van dat de verzekeraar alle kosten voor de uitvaart zou moeten vergoeden. Dit tot grote ergernis van veel verzekerden.

De geschillencommissie van het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) concludeert nu dat deze eenzijdige wijziging van de uitvaartverzekering is gebaseerd op wettelijke gronden. De uitspraak werd gedaan naar aanleiding van een klacht die een gezin had aangespannen tegen Yarden. Zij vonden de wijziging van hun pakket in strijd met de voorwaarden.

Nodig

De wijziging van de naturaverzekering zou nodig zijn om te voldoen aan de wettelijke eisen voor solvabiliteit, ofwel de financiële gezondheid van de verzekeraar. Verzekeraars moeten namelijk genoeg reserves aanhouden om in slechte tijden toch de rekeningen en declaraties te kunnen blijven betalen.

Door het verzekerde bedrag terug te schroeven kon erger worden voorkomen, oordeelde de geschillencommissie. Bij een faillissement zouden consumenten met een naturaverzekering zelfs slechter af kunnen zijn.

Bittere pil

Voor verzekerden met een naturapolis van Yarden is de uitspraak van Kifid een bittere pil. Zij moeten nu alle kosten van de uitvaart boven de 3.200 euro zelf betalen, terwijl een uitvaart al snel 7.000 tot 8.000 euro kost. Bijverzekeren is in dit geval een optie.