Nederlanders betalen gemiddeld 7281 euro voor uitvaart

Nederlanders betalen gemiddeld 7.281 euro voor een uitvaart. Dat blijkt uit de berekentool van Uitvaartverzekering.nl die in de afgelopen twee maanden door 1568 mensen werd ingevuld.

Er is echter wel een behoorlijk verschil tussen de gemiddelde kosten van een crematie of een begrafenis. Voor een begrafenis, gekozen door 42 procent van de mensen, liggen de gemiddelde kosten op 8.125 euro. Een crematie daarentegen, is gemiddeld een stuk goedkoper: 6.670 euro.

Te laag ingeschat

De kosten die bij een uitvaart komen kijken, worden overigens door velen te laag ingeschat. Het merendeel van de jongeren gaan ervan uit dat zij voor een uitvaart minder dan 6.000 euro kwijt zijn. Ouderen zijn wat dat betreft realistischer, zo schatten 50-plussers de gemiddelde kosten van een uitvaart op een kleine 7.800 euro.

Grafkosten

Bij een begrafenis zijn het vooral de grafkosten die aantikken. Dit zijn de kosten die de gemeente of kerk rekent voor het huren van de rustplaats en het onderhoud aan het graf en de begraafplaats. Afhankelijk van de gemeente waar de begraafplaats gevestigd is, kunnen de kosten oplopen tot meer dan 3.000 euro voor een particulier graf. Een algemeen graf is goedkoper, maar 1.000 a 1.500 euro bent u al snel kwijt.

Ook een grafsteen- of monument is relatief duur. De kosten hiervan lopen al snel op tot rond de 1.000 euro voor een standaard gedenksteen. Voor uitgebreide monumenten betaalt u al snel meer dan 2.000 euro.

Kosten crematie

De kosten die bij een crematie komen kijken, zijn vrijwel altijd lager dan bij een begrafenis omdat de kosten die gemaakt worden eenmalig zijn: het lichaam zal immers worden verbrand, dus er zijn geen doorlopende kosten voor grafrechten, zoals bij een begrafenis wel het geval is. Bovendien wordt er bij een crematie doorgaans gekozen voor een minder dure kist, aangezien deze toch wordt verbrand.

Overige kosten

Naast de kosten die specifiek zijn voor een crematie of begrafenis zijn er ook nog kosten die bij vrijwel iedere uitvaart komen kijken, namelijk:

  • Het bespreken en begeleiden van de uitvaart en het betalen van het personeel van de uitvaartverzorger
  • Overbrengen van de overledene en de laatste verzorging
  • Opbaring  van de overledene
  • Bloemen op de kist en bij de dienst
  • De kist zelf
  • Rouwkaarten
  • Rouwstoet
  • Plechtigheden, bijvoorbeeld een dienst in de kerk
  • De (locatie van de) afscheidsdienst en catering
  • Aanvullende wensen, zoals een gospelkoor of een rituele bewassing.

De daadwerkelijke kosten bij een uitvaart kunnen ook nog variëren of de uitvaart door de week, ‘s avonds of in het weekend plaatsvindt.