Ook uitvaartverzekering straks toegankelijk voor ex-kankerpatiënt

Uitvaartverzekeraars gaan op termijn stoppen met het in rekening brengen van toeslagen of beperkingen voor patiënten die minimaal 10 jaar zijn genezen van kanker. Dit gebeurt op grond van een ministeriële regeling.

In eerste instantie zouden alleen overlijdensrisicoverzekeringen onder de regeling gaan vallen. Maar het Verbond van Verzekeraars heeft gevraagd of uitvaartverzekeringen onder dezelfde bepaling kunnen vallen.

Vaak al mogelijk

Bij een aantal uitvaartverzekeraars was het al mogelijk om als voormalig kankerpatient een verzekering zonder premieopslag aan te vragen. Nu zijn de uitvaartverzekeraars het er unaniem over eens dat dit in de wet moet worden opgenomen. Ze hebben hiervoor zelfs een vrijwillig verzoek.

Nieuwe regels

Maar wat betekenen de nieuwe regels nu concreet voor uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen?

Voor alle levensverzekeraars geldt straks dat zij klanten onder de normale voorwaarden moeten accepteren als zij ten minste 10 jaar kankervrij zijn. Er mag geen sprake zijn van een verhoogde premie of beperking.

Soms kortere termijn

Voor bepaalde kankersoorten kan een termijn van minder dan 10 jaar gelden, bijvoorbeeld 5 of 8 jaar. En als iemand voor zijn/haar 18e te maken heeft gehad met kanker geldt vijf jaar ziektevrij als uitgangspunt.