Overlijden dierbare zorgt vaak voor problemen op werk

Het overlijden van een dierbare heeft vaak gevolgen voor het functioneren op werk. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van vakbond CNV, onder 1.100 werkenden.

Van alle mensen die een naaste verloren kreeg één op de tien te maken met een burn-out. Een kwart functioneert langere tijd niet goed. Bij mensen die hun partner of kind verloren zijn de klappen veel groter. 73 procent kon langere tijd niet goed functioneren, 23 procent kreeg een burn-out en 14 procent raakte zijn/haar baan kwijt.

Oorzaak

Volgens een op de vijf werknemers gaf de werkgever te weinig steun na het verlies van een dierbare, bijvoorbeeld door langere tijd niets van zich te laten horen. Ook zeggen werkgevers soms te snel: “wanneer kom je terug”, in plaats van: “hoe gaat het met je”.

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat mensen veilig terug op hun werk komen na zo’n gebeurtenis”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Verder komt het nog al eens voor dat het contact tussen werkgever en werknemer wordt uitbesteed aan de arbodienst of personeelszaken, in plaats van de leidinggevende.

Mogelijke oplossingen

Een deel kunnen psychologische problemen op het werk kunnen misschien niet voorkomen worden, maar de bond vindt wel dat rouwverlof beter geregeld zou moeten worden. Extra aandacht voor rouwverwerking is namelijk belangrijk.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een flexibel opneembaar rouwverlof van bijvoorbeeld twee weken. Ook de lengte van het verlof zou soms beter kunnen, afhankelijk van of het om een direct familielid gaat of niet.