Overname Yarden door DELA valt in het water

Uitvaartverzekeraar DELA neemt branchegenoot Yarden toch niet over. Dat blijkt uit berichtgeving van de verzekeraar.

Eind 2019 werd er voor het eerst gesproken over een overname en in 2022 zou de overname een feit moeten zijn. Gezamenlijk zouden de verzekeraars een sterk uitvaartcollectief vormen met zo’n 4 miljoen verzekerden in Nederland.

Onzekere financiële situatie

De overname is nu van tafel omdat Yarden in de komende jaren te maken heeft met een onzekere financiële situatie rondom de vergoeding van 400.000 natura uitvaartverzekeringen.

Deze polissen zouden al een poosje niet meer kostendekkend zijn voor Yarden. Het gevolg daarvan was dat de financiële buffer van de verzekeraar in 2018 zakte naar slechts 26 procent, terwijl dat minimaal 100 procent moet zijn volgens Europese regelgeving. Yarden voelde zich daarom genoodzaakt om de dekking van bijna 400.000 naturaverzekeringen verlagen, zonder goedkeuring van haar verzekerden.

Onrechtmatig

De rechter besloot echter onlangs dat deze eenzijdige wijziging onrechtmatig was in het geval van 19 polishouders, wat een precedent zou kunnen vormen voor toekomstige rechtzaken. De kans is daarom aanwezig dat Yarden alsnog de volle pond moet gaan betalen voor alle klanten met een naturaverzekering. Iets dat de financiële nekslag zou kunnen betekenen.

En, omdat het nog jaren duurt voordat er duidelijkheid over de kwestie is, besloot DELA deze ‘onzekere ontwikkeling’ niet te willen afwachten en Yarden dus niet in te lijfen. Een overname zou volgens DELA-directeur Edzo Doeve niet in het belang zijn van DELA-leden.

Belofte DELA

Als Yarden wel door DELA had worden overgenomen, had DELA overigens water bij de wijn gedaan voor de Yarden-klanten met een naturaverzekering. Bij overlijden in de komende tien jaar hoefden de nabestaanden wat betreft pakketdekking dan niets na te betalen. Die belofte bleek echter niet genoeg te zijn.

We zijn ervan overtuigd dat wat we met de overname voor ogen hadden, voor iedereen goed zou zijn geweest. Met de hulp van DELA zou vervolgens zekerheid op lange termijn geboden kunnen worden voor alle circa 1,4 miljoen polissen van Yarden

Edzo Doeve – directeur DELA

Reactie Yarden

Yarden zelf betreurt het besluit van DELA en beraadt zich op vervolgstappen. Het is onbekend wat het einde van de overname op de korte en lange termijn betekent voor de 1 miljoen leden van Yarden.