‘Redder’ DELA gaat Yarden toch overnemen

Uitvaartverzekeraar- en verzorger DELA en branchegenoot Yarden hebben een akkoord bereikt over een overname. De uitvaartorganisatie uit Almere is waarschijnlijk aan het einde van de zomer officieel in handen van DELA.

Zodra de overname is afgerond, ontstaat een uitvaartbedrijf met een collectief van maar liefst vijf miljoen verzekerden. De Eindhovense verzekeraar is daarmee de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland.

Lees ook: Welke uitvaartverzekeraars zijn er nog meer?

Tweede poging

Het was overigens niet de eerste poging van DELA om Yarden in te lijven. Vorig jaar september werd al op hoog niveau overleg gevoerd over een mogelijke overname. Echter haakte DELA toen af vanwege financiële risico’s als gevolg van onzekerheid rondom rechtszaken tegen Yarden.

DELA grijpt nu wel haar kans, aangezien de meeste rechtszaken in positieve zin voor Yarden hebben uitgepakt. Ook de consumentenbond trok een voorgenomen rechtszaak tegen Yarden teurg.

De enige partij die mogelijk nog in de weg ligt voor de overname, is de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die moet toetsen of DELA niet een te machtige organisatie wordt binnen diens branche.

Financiële problemen

Vorige week werd bekend dat Yarden opnieuw in financiële problemen verkeerde, nadat bleek dat de beleggingsresultaten erg tegenvielen. De solvabiliteit (financier buffers) daalde zelfs met 13 procentpunt onder de noodzakelijke grens. Yarden verzorgt nu daarom alleen nog uitvaarten en is al een tijdje gestopt met het aanbieden van nieuwe uitvaartverzekeringen.

Het is niet helemaal duidelijk of de verzekeringsactiviteiten van Yarden worden hervat na de overname door DELA, maar de verwachting is dat nieuwe uitvaartpolissen enkel onder de naam van DELA verkocht gaan worden.

Voor de hele integratie van Yarden wil DELA de tijd nemen tot 2023. Het merk Yarden verdwijnt daarna van de Nederlandse markt.

Goed nieuws voor verzekerden

De koop van DELA is overigens goed nieuws voor voormalig Yarden-verzekerden met een naturapolis. Zij hoeven de komende 10 jaar niet bij te betalen als ze voor de verzorging van hun uitvaart gebruik maken van DELA.