Ruim een derde ‘sleutelt’ aan uitvaartwensen overledene

37 procent van de nabestaanden vindt dat er best mag worden gesleuteld aan de uitvaartwensen van een overleden dierbare. Zij beweren dat bepaalde uitvaartelementen, zoals de gastenlijst, de locatie en de muziek vooral zijn bedoeld voor de nabestaanden. Dat blijkt uit een onderzoek van Katar Public, in opdracht van uitvaartorganisatie Yarden.

Niet voorbereid

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna de helft niets heeft voorbereid voor zijn eigen uitvaart, terwijl ruim 40 procent van deze groep in de afgelopen zes maanden wel een uitvaart heeft meegemaakt.

Uit een eerder onderzoek van Monuta bleek ook al veel mensen nog niet bezig zijn met een toekomstige uitvaart en de financiële middelen die daarvoor nodig zijn.

Leven na de dood

Opvallend is dat meer dan de helft van de Nederlanders gelooft in een leven na de dood. Een derde denkt zelfs de eigen uitvaart (na overlijden) mee te maken. 39 procent gelooft in een hemel of iets wat daarop lijkt. 28 procent gelooft in het weerzien met andere overleden vrienden of familieleden. Slechts 6 procent van de Nederlanders geloof in de hel.

Emoties

Over de emoties bij een uitvaart zijn Nederlanders verdeeld. Sommigen vinden het belangrijk dat er ook gelachen kan worden tijdens de uitvaart, terwijl anderen het belangrijk vinden dat nabestaanden ons missen.

Het merendeel van de Nederlanders (61 procent) wil dat er positief over hen wordt gesproken. 78 procent vindt het belangrijk dat de nabestaanden eerlijk zijn tijdens een toespraak.

Vrouwen zijn meer emotioneel ingesteld: 23 procent van hen vinden het belangrijker dat er veel wordt gehuild tijdens de uitvaart. Bij mannen is dit 15 procent.