Sociaal Verhaal: “Yarden heeft Kifid misleid”

De Vereniging Sociaal Verhaal vindt dat uitvaartverzekeraar Yarden het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft misleid om op die manier van haar verplichtingen af te komen.

In 2019 ontstond grote ophef toen de verzekeraar 390.000 naturapolissen versoberde naar een pakket met een waarde van 3.200 euro. De geschillencommissie van Kifid oordeelde onlangs echter dat de maatregel van Yarden nodig was om de financiële gezondheid te blijven waarborgen. Het risico op een faillissement was anders te groot geweest.

Oneens met uitspraak

Sociaal Verhaal, die het opneemt voor een aantal verzekerden van Yarden, is het daar niet mee eens. Er zou geen accountantscontrole hebben kunnen plaatsvinden over het jaar 2018. Daarnaast heeft Kifid nagelaten om onderzoek te doen naar alternatieven die Yarden had kunnen toepassen.

Sociaal verhaal doet zelfs een oproep aan de politiek om zicht met de zaak te bemoeien.

Verwerping

Het Kifid verwerpt alle aantijgingen van Sociaal Verhaal en geeft aan zich niet opnieuw over de zaak te buigen. Yarden zou rechtmatig hebben gehandeld. Wel begrijpt het Kifid dat de uitspraak van de geschillencommissie teleurstellend kan zijn voor heel veel verzekerden van Yarden.

Ook Yarden reageerde via een woordvoerster op de berichten van Sociaal Verhaal: “Kifid heeft op 26 augustus 2020 Yarden in het gelijkgesteld met betrekking tot het inroepen van de en-bloc clausule.”

In zo’n en-bloc clausule staat dat de voorwaarden van een verzekering eenzijdig mogen worden gewijzigd.

Schrijnende verhalen

Volgens Mandy Lubach, bestuurslid van Sociaal Verhaal, zitten er veel schrijnende verhalen tussen de 300.000 polishouders:

“Er zijn mensen van tussen de tachtig of negentig die bang zijn dat zij hun nabestaanden met een groot probleem opzadelen.”

Voor hen is bijverzekeren geen optie, omdat verzekeraars hen vanwege hun leeftijd niet accepteren. Een koopsomverzekering is vaak te duur.