Spaanplaat grafkist binnenkort verleden tijd?

Nabestaanden kunnen in de toekomst mogelijk niet meer kiezen voor een simpele spaanplaat grafkist. Als het aan de stichting GreenLeave ligt verdwijnt dit type hout volledig uit het aanbod van uitvaartverzorgers. De spaanplaat kist is volgens GreenLeave helemaal niet duurzaam. In plaats daarvan kan men beter kiezen voor een duurzame kist.

De spaanplaat grafkist is nog steeds erg populair: bij ongeveer 75 procent van alle uitvaarten wordt voor deze kist gekozen. Spaanplaten grafkisten zijn namelijk erg voordelig in de aanschaf. Al blijkt uit eerder onderzoek wel dat de duurzame uitvaart steeds populairder wordt.

Slecht voor het milieu

Zowel bij begrafenissen als bij crematies is de spaanplaat kist slecht voor het milieu:

  • Bij een begrafenis komt de lijm in het materiaal in de bodem terecht, wat zorgt voor lokale vervuiling
  • Bij verbranding (in een crematieoven) komen schadelijke gassen en CO2 vrij in de atmosfeer

GreenLeave is van mening dat uitvaartondernemers hun krachten moeten bundelen en met leveranciers in gesprek moeten gaat, zodat er snel meer duurzame alternatieven beschikbaar worden gesteld. In Duitsland zijn spaanplaten kisten al verboden.

Alternatief

Volgens GreenLeave zijn er al meerdere duurzame alternatieven op de markt, bijvoorbeeld van geperst, natuurlijk, hergebruikt materiaal. Daarnaast zijn er lijmen beschikbaar die minder schadelijk zijn voor het milieu.

Een mooi, duurzaam alternatief voor de spaanplaten kist is de zelfbouwgrafkist, ontworpen door Ecor/Christann. Die kist won recentelijk nog een prijs.