Steeds meer vraag naar Islamitische begrafenis in Nederland

Moslims kiezen er steeds vaker voor om begraven te worden in Nederland in plaats van in het land van herkomst. De vraag naar een graf op een islamitische begraafplaats in Nederland is dusdanig toegenomen dat er nu sprake is van een schaarste.

De coronacrisis speelt daarin een versterkende rol. Zo laat Turkije alleen repatriëring van overledenen toe onder strenge voorwaarden. Marokko heeft zijn grenzen zelfs vrijwel helemaal dicht gegooid, waardoor honderden Marokkaanse families gedwongen zijn om te kiezen voor een begrafenis in Nederland.

Eeuwige grafrust

Volgens islamitische regels moet een overledene zo snel mogelijk begraven worden. Het liefst zelfs binnen 24 uur na de dood. Bovendien mag het graf nooit geruimd worden.

Door de grote schaarste aan graven is het echter lastig om eeuwige grafrust te kunnen blijven garanderen. Nederland heeft daar slechts aantal begraafplaatsen waar dit kan, bijvoorbeeld in Almere, Arnhem, Nijmegen en Breda.

In Almere wordt door de beheerder van de begraafplaats en gemeenteambtenaren al naarstig gezocht naar een nieuwe tweede locatie, die er waarschijnlijk wel gaat komen.

Geen tijdelijk probleem

Corona heeft de schaarste aan islamitische begraafplaatsen in Nederland pijnlijk weten bloot te leggen. Toch is het probleem na de coronapandemie niet voorbij, want ook nadat reizen straks weer mogelijk is, zal de vraag naar begrafenissen in Nederland weer langzaam toenemen. Dat heeft vooral te maken met de jongere generatie moslims. Zij zijn doorgaans in Nederland geboren en beschouwen Nederland als ‘hun land’. Verder hebben veel islamieten ingezien dat een graf in Nederland toch wel handig is, gezien de kortere reisafstand.

Een uitvaartverzekering kan de kosten voor een begrafenis in Nederland of het land van herkomst vergoeden. Daarbij kan het wel slim zijn om te kiezen voor een verzekering die in geld uitkeert, zodat er volledig vrije keuze is bij het regelen van de begrafenis.