Tientallen Nederlanders kiezen voor gratis ‘uitvaart’ in de VS

Tientallen Nederlanders kiezen voor een ‘gratis’ uitvaart in de Verenigde Staten. Hoewel, een uitvaart kun je het eigenlijk niet noemen. Het gaat eerder om het beschikbaar stellen van het lichaam aan de wetenschap. Nabestaanden hoeven hierdoor de uitvaart niet te bekostigen.

Het Amerikaanse bedrijf, RISE Labs, verhandelt de lichamen die zijn beschikbaar gesteld aan de wetenschap. Om bekendheid hiervoor te genereren, promoot het bedrijf met teksten als ‘een goedkoop alternatief voor een uitvaart’. In de VS, maar ook op de Nederlandse markt.

4 lichamen

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er inmiddels vier Nederlandse lichamen daadwerkelijk zijn gedoneerd aan het bedrijf. Deze zijn in eerste instantie opgeslagen op Schiphol, en vervolgens naar een andere locatie vervoert. Daar kunnen ze zijn ontleed of zijn opgeslagen. Dat is niet duidelijk.

Het is ook aannemelijk dat de lichamen door RISE Labs worden doorverkocht aan andere partijen, bijvoorbeeld bedrijven binnen in de farmaceutische en medische industrie.

Grijs gebied

Volgens ethici opereert RISE Labs in een grijs gebied. Strikt genomen mag er geen geld geboden worden om een lichaam te doneren. Ook mag er geen geld worden verdiend aan een menselijk lichaam. Maar dit laatste gebeurt wel degelijk, hoe kan een commerciële instantie als RISE Labs anders bestaan.