‘Uitkering Yarden uitvaartverzekering in gevaar?’

Uitvaartverzekeraar Yarden verkeert in financiële problemen. Het heeft te weinig reserves in huis om verzekerden uit te kunnen keren, blijkt uit solvabiliteitsrapportage die het uitvaartbedrijf zelf heeft gepubliceerd. Yarden staat inmiddels ook al enige tijd onder curatele van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Onvoldoende reserves

Begin april meldden wij al dat Yarden in een financieel dipje verkeert, maar de problemen lijken nog erger dan gedacht. Van de benodigde reserves die nodig is van DNB om uitvaarten te betalen, had het bedrijf maar 26 procent in kas eind 2018.

Ter vergelijking: bij Monuta ligt dit percentage nu op 162 en bij marktleider DELA op zelfs zo’n 300 procent.

Oorzaak

Er zijn twee redenen te noemen voor de financiële problemen van Yarden. Veel verzekerden hebben vroeger veel natura uitvaartverzekeringen gekocht, waarbij er geen geld wordt uitgekeerd, maar een soort dienstenpakket die een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Denk hierbij aan een complete all-in uitvaart inclusief, rouwkaarten, rouwauto met koffie en cake naderhand.

De kosten voor een uitvaart zijn de laatste jaren explosief gestegen (naar zo’n 7 a 8.000 euro). Gevolg hiervan is dat Yarden meer moet uitkeren dan in eerste instantie een uitvaartverzekering voor is afgesloten.

Een ander probleem is de lage rente. Uitvaartverzekeraars moeten vaak tientallen jaren het geld apart houden, alvorens er wordt uitgekeerd bij overlijden. Bij een lage rente – die nu aanwezig is – moet er extra veel geld als reserves worden aangehouden. Een probleem dat nu ook veel gehoord is bij pensioenfondsen.

Hoe op te lossen?

Yarden kan meerdere oplossingen aandragen. Ze kunnen zich over laten nemen door een ander verzekeringsbedrijf. Zo heeft de uitvaartverzekeraar al ASR en DELA benaderd voor een overname. Echter willen zij niet de dure polissen overnemen alvorens er een redelijke premie wordt geheven over de toekomstige uitkering. Anders zou het kunnen gebeuren dat huidige verzekerden van ASR en DELA meebetalen aan het oplossen van het Yarden-probleem.

Een oplossing kan dus zijn dat Yarden de premies omhoog gaat gooien voor verzekerden met zo’n naturaverzekering. Begin april verhoogde de verzekeraar al de premies voor nieuwe klanten met zo’n zeventien procent.

Ook kan Yarden de uitkering verlagen, maar eerdere pogingen daarvoor zijn door de rechter afgewezen.  

Omvallen?

Overigens zal DNB ervoor zorgen dat Yarden niet zomaar kan omvallen en dat zal ook niet zo snel gebeuren. De verzekeraar herbergt namelijk zo’n 1 miljoen leden (zo worden klanten genoemd). Ze moeten nu met een herstelplan komen om aan te tonen dat de financiële problemen worden opgelost.

In totaal zijn er 13 uitvaartverzekeraars actief in Nederland en heeft 70 procent van Nederland een uitvaartverzekering op dit moment.

Begin van dit jaar is Yarden overigens nog uitgeroepen tot best beoordeelde uitvaartverzekeraar door onze bezoekers.