Uitvaart per 1 juli weer met 100 man

Vanaf 1 juli 2020 mogen er weer 100 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart en de plechtigheden daaromheen. Dat heeft de regering op woensdagavond 6 mei bekend gemaakt in een landelijke persconferentie. Dezelfde versoepeling van de lockdown-maatregelen werd ook aangekondigd voor bruiloften.

Op dit moment geldt er nog een grens van maximaal 30 personen (exclusief personeel) bij een crematie of begrafenis. In veel andere landen gelden momenteel nog veel strengere regels dan in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van deze site.

1,5 meter

Het is vanaf 1 juli dus weer mogelijk om met maximaal 100 personen aanwezig te zijn bij een uitvaart, inclusief personeel. Hygiëne zal een belangrijke rol blijven spelen. Ook moet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden, tenzij je samen een huishouden vormt.

“Die 1,5-meter regel kan lastig worden voor veel uitvaartcentra”, denkt Bart Koenraadt van Uitvaartverzekering.nl:

Veel crematoria hebben geen aula waarin 100 mensen kunnen zitten, terwijl er ook tussen ieder huishouden 1,5 meter afstand wordt gehouden. In grotere kerken en zalen moet dit wel mogelijk zijn.

Overigens houdt het kabinet wel een slag om de arm: als het virus weer om zich heen gaat grijpen, bestaat de kans dat weer wordt teruggevallen op de regel van 30 personen bij de uitvaart.

Protocol

Net als in andere branches het geval is, zal er ook voor de uitvaartbranche een nieuw en duidelijk protocol geschreven moeten worden voor de regels per 1 juli. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe het zit met mogelijkheden tot catering na de uitvaart.