Uitvaartverzekeraar vraagt te veel voor uitvaart

Uitvaartverzekeraar Yarden brengt bij sommige nabestaanden enkele duizenden euro’s te veel in rekening voor een uitvaart. Dat schrijft de Volkskrant aan de hand van documenten die zijn ingezien door de krant.

Het zou gaan om een naheffing die moet worden betaald door mensen die voor 2007 een naturaverzekering hebben afgesloten bij Yarden zelf of een voorganger van Yarden.

De rechter had in 2014 al beoordeeld dat de naheffing onterecht is, maar toch kost het de nabestaanden veel moeite om er onderuit te komen.

Natura

Bij een naturaverzekering verzeker je een pakket aan diensten voor de uitvaart, zoals bloemen, de kist, rouwkaarten en de verzorging van de overledene. Als de kosten voor de uitvaart hoger uitvallen dan verwacht, is dit risico niet voor de verzekerde/nabestaanden, maar voor de verzekeraar. In 2007 liet Yarden haar polishouders weten nog maximaal 3.733 euro te vergoeden voor het dienstenpakket. Alle kosten die erboven komen, zijn voor rekening van de nabestaanden.

Door de stijgende kosten van uitvaarten zijn deze kosten echter uitgekomen op ruim 6.000 euro met als gevolg dat men zo’n 2.000 euro of meer moet bijbetalen. Dit tot grote onvrede bij nabestaanden.

Terecht

Yarden-bestuurder Klaas de Boer vindt het niet meer dan terecht dat de nabestaanden zelf een stukje moeten bijbetalen. Hij stelt dat mensen met een naturaverzekering meer krijgen dan waar ze verzekeringstechnisch recht op hebben. ‘Ze hebben daar gewoon niet voor betaald’, zegt hij.