Uitvaartverzekeraar Yarden wordt onderdeel van DELA

Uitvaartorganisatie- en verzekeraar Yarden wordt op korte termijn overgenomen door coöperatie DELA. Als de toezichthouders de overname goedkeuren, wordt Yarden per 2020 officieel onderdeel van DELA. Dat meldt DELA in een ANP-persbericht. Op 28 oktober hebben bestuurders van Yarden en DELA de overeenkomst voor overname ondertekend.

Gezamenlijk hebben DELA en Yarden zo’n 4 miljoen verzekerden. Daarmee wordt DELA de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland.

Voortbestaan Yarden

Ria Luichies, woordvoerder van coöperatie DELA,  laat in een reactie aan Uitvaartverzekering.nl weten dat alle onderliggende organisaties en deelnemingen van Yarden uiterlijk in 2022 worden samengevoegd en geïntegreerd:

“De Vereniging Yarden (hulp bij rouwverwerking en doorbreken taboes rond overlijden) blijft als enige onder de huidige Yarden-naam voortbestaan als vrijwilligersorganisatie en komt – met hulp van DELA en onder de vleugels van DELA – op eigen benen te staan.”

Goed nieuws voor Yarden-klanten

De overname is goed nieuws voor klanten bij Yarden. De verzekeraar verkeerde namelijk al enige tijd in de financiële problemen. De directie nam in juli, onder druk van De Nederlandsche Bank, harde maatregelen om het tij te keren.

Bij 380.000 uitvaartverzekeringen werd de waarde ervan bevroren. Deze ‘herstelregeling’ blijft van kracht, hoewel DELA deze polishouders wel tegemoet komt. Bij overlijden in de komende tien jaar hoeven nabestaanden wat betreft pakketdekking niets na te betalen.   

Andere mensen die op dit moment een verzekering bij Yarden hebben of afsluiten, behouden gewoon hun polis. Die loopt gewoon door en bij overlijden kunnen de nabestaanden rekenen op de gebruikelijke dienstverlening.

Banen verdwijnen

Derck van der Vegte, voorzitter hoofdbestuur Vereniging Yarden: “Wij zijn ervan overtuigd dat wij goed bij elkaar passen en dat een overname door DELA de beste vooruitzichten biedt voor al de Yarden-polishouders.”

Edzo Doeve, Algemeen directeur van DELA, meldt wel dat er banen gaan verdwijnen op het hoofdkantoor van Yarden in Almere. Bij de uitvaartverzorging is die kans kleiner. Hoe dan ook kunnen werknemers rekenen op een sociaal plan, in overleg met de ondernemingsraden.