Vakantiegangers staan niet stil bij kosten overlijden buitenland

Een derde van de Nederlanders staat niet stil bij een mogelijk overlijden in het buitenland. Daarnaast geeft ruim een derde van alle Nederlanders aan niet te weten of ze voor de kosten van repatriëring zijn verzekerd. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van Kien Onderzoek, in opdracht van uitvaartverzekeraar DELA.

Op Uitvaartverzekering.nl staat een uitgebreid kennisdossier over zaken die geregeld moeten worden bij overlijden in het buitenland.

Wat is repatriëring?

Repatriëring is het terugbrengen van het lichaam naar Nederland na een sterfgeval in een ander land. Hier zijn aanzienlijke kosten aan verbonden. Hoe hoog die kosten zijn, hangt af van waar men komt te overlijden.

In België, relatief dichtbij Nederland, liggen de kosten bijvoorbeeld op zo’n 1.500 euro. Maar in Italië of Frankrijk kost dit al snel 2.000 – 2.500 euro.

Als het lichaam via de lucht moet worden teruggebracht gaan de kosten hard omhoog. Repatriëring vanuit China of de VS kost tussen de 10.000 en 15.000 euro. De erfgenamen zullen deze kosten moeten betalen.

Bent u verzekerd?

13,3 procent van de Nederlanders denkt niet voor repatriëring verzekerd te zijn. 35,3 procent weet het niet. Dat is verontrustend, gezien de hoge bedragen die ervoor betaald worden. Ieder jaar worden zo’n 800 Nederlanders gerepatrieerd vanuit het buitenland.

Repatriëring wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste reisverzekeringen dekken de kosten van repatriëring wel.

Er zijn ook aanvullende zorgverzekeringen met een dekking voor repatriëring. Hoe dan ook is het verstandig om voor vertrek naar uw vakantiebestemming te controleren of u goed bent verzekerd. Kijk in de polisvoorwaarden of neem contact op met uw verzekeraar.

Uitvaartverzekering

Als je geen reisverzekering of aanvullende verzekering hebt afgesloten, kunt u mogelijk gebruik maken van uw uitvaartverzekering voor dekking van de kosten voor repatriëring. Raadpleeg hiervoor eerste de polisvoorwaarden of neem contact op met je uitvaartverzekeraar. Bij een kapitaalverzekering mag de uitkering volledig vrij worden gebruikt.