‘Veel uitvaartverzekeraars niet duurzaam’

Veel grote uitvaartverzekeraars in Nederland formuleren geen duurzaamheidsdoelstellingen voor hun beleggingsbeleid. Dat blijkt uit een uitgebreid rapport van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder de 30 grootste verzekeraars in Nederland.

77 procent van alle onderzochte verzekeraars formuleren geen duurzaamheidsdoelen terwijl dit juist een belangrijk onderdeel is van duurzaam beleggen. Volgens VBDO zou verantwoord en duurzaam beleggen een integraal onderdeel moeten vormen van de algemene bedrijfsstrategie en visie bij alle verzekeraars. Een duurzaam beleggingsbeleid moet bij een aantal verzekeraars veel prominenter op de agenda. Ook bij een aantal bekende uitvaartverzekeraars is er nauwelijks of geen sprake van duurzaam beleggen.

Ondermaats

De verzekeringsmaatschappijen werden beoordeeld op de manier waarop zij hun verantwoord beleggingsbeleid organiseren, implementeren en erover rapporteren. Aan de hand van vier criteria: bestuur, beleid, implementatie en transparantie wordt een score toegekend.

Zowel Yarden, Monuta, Klaverblad en de Onderlinge ’s-Gravenhage scoren ondermaats op duurzaamheid en bevinden zich in de ‘rode’ zone. Monuta scoorde zelfs helemaal geen punten in het onderzoek.

Verzekeraar A.S.R., waar Ardanta onder valt, scoort aan de andere kant weer erg goed. Ook Dela, die voor het eerst is opgenomen in het onderzoek, scoort redelijk goed.

Hieronder een overzicht van de totaalscores van de uitvaartverzekeraars. De maximale score dat per onderdeel behaald kan worden is 5.0.

Uitvaartverzekeraar Totaalscore Score Bestuur Score Beleid Score Implementatie Score Transparantie
Ardanta (A.S.R.) 3.9 5.0 4.5 3.1 4.7
Dela 3.1 3.8 3.2 2.8 3.4
Onderlinge ‘s-Gravenhage 0.6 0.4 0.0 0.6 1.2
Yarden 0.5 0.4 0.0 0.5 0.8
Klaverblad 0.3 0.0 0.0 0.3 0.8
Monuta 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0

Bron: VBDO (de resultaten uit het rapport hebben betrekking op 2016)

Ook verzekeringsmaatschappij Reaal scoort redelijk goed met 3.5 van de 5 punten. Reaal biedt al een poosje geen uitvaartverzekeringen meer aan, maar heeft nog wel veel klanten met een lopende uitvaartverzekering. Hetzelfde geldt voor Achmea met 3.3 van de 5 punten.

In de door VBDO opgestelde ranglijst staat pensioenverzekeraar Zwitserleven bovenaan. Het bedrijf is een voorbeeld voor de meeste andere verzekeraars. Dat geldt zeker voor 11 van de 30 verzekeraars die lager scoren dan 2.5 van de 5 punten.