Vervalst DELA vingerafdrukken overledenen?

Sieraden met vingerafdrukken van een overleden dierbare blijken soms vervalst. Dat meldt het NPO Radio 1-programma Radar. Volgens Radar zouden de afdrukken van een medewerker van DELA op een ketting of ring zijn beland, in plaats die van de overledene. Radar sprak daarover met verschillende (ex)-medewerkers van DELA.

Op maandagavond 5 november wordt er in het tv-programma Radar aandacht geschonken aan dit onderwerp. Ook DELA zit aan tafel.

Verklaring

Een oud medewerker van DELA verklaarde in het radioprogramma dat er soms vingerafdrukken worden aangeboden die niet van de overledene waren, maar van de uitvaartverzorger zelf. Als verklaring hiervoor gaf de oud-medewerker dat de echte vingerafdruk in sommige gevallen niet af te nemen is, bijvoorbeeld omdat het lichaam in het water heeft gelegen of al langer geleden is overleden.

Reactie DELA

DELA ontkent alle beweringen en is zeer verbijsterd over de aantijging.

Volgens de uitvaartverzekeraar zaait Radar ten onrechte twijfel omtrent de herkomst van vingerafdrukken. “Dit is bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden”. DELA verwerpt de aantijgingen: “Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van beleid of instructie vanuit DELA. Ook niet richting derde partijen die in onze opdracht handelen”.

DELA neemt nadrukkelijk afstand van alle incidenten en geeft aan direct passende maatregelen te nemen als daar meer informatie over bekend is.

‘Geen aanwijzingen’

Volgens DELA zijn er in de eigen administratie geen aanwijzingen gevonden die de aantijging ondersteunt. Daarnaast is er een anonieme enquête gestart waaruit blijkt dat 99,5 procent van de collega’s aangeeft dat deze situatie voor hen totaal onbekend is. Volgens DELA mogen alle nabestaanden ervan uitgaan dat zij een sieraad met de juiste vingerafdruk hebben ontvangen.

DELA benadrukt in een reactie verder dat er geen winst wordt gemaakt op de verkoop van sieraden. Sterker nog, op ieder verkocht item wordt geld toegelegd. Voor het gebruiken van een vingerafdruk wordt 30 euro in rekening gebracht.

Opspraak

Onlangs kwam DELA ook al in opspraak bij Radar, omdat het ongevraagd vingerafdrukken van overledenen zou afnemen. DELA heeft toen direct besloten om te stoppen met het afnemen van vingerafdrukken, zonder uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden.