Vrouw ontvangt habbekrats van uitvaartverzekeraar

40 jaar lang betaalden een man en vrouw premie aan uitvaartverzekeraar Ardanta. Maar toen de man overleed, kreeg de vrouw nog geen tiende deel van de daadwerkelijke kosten van de uitvaart vergoed. Terwijl de uitvaart van haar man ruim 7.200 euro kostte. Dat blijkt uit een gepubliceerde uitspraak op 13 mei 2019.

In de 40 jaar dat er premie werd betaald aan Ardanta ging de premie ieder jaar iets omhoog met de inflatie. In het begin betaalde zij omgerekend slechts 2,53 euro per maand en uiteindelijk bijna vier keer zoveel: 9,50 euro maandelijks.

‘Goed verzorgde uitvaart’

Aan de hoogte van de uitkering veranderde echter niets in al die jaren. Volgens het contract had de vrouw recht op 1.500 gulden, omgerekend 681 euro. Dit was dan ook het exacte bedrag wat de vrouw ontving voor het bekostigen van de uitvaart voor haar man.

Dat terwijl Ardanta had toegezegd een ‘goed verzorgde uitvaart’ te vergoeden. Dat kon voor 1.500 gulden weliswaar in 1971, maar niet in 2019. Dit tot groot ongenoegen van de vrouw.

Ardanta krijgt gelijk

Naar aanleiding van het akkefietje werd steen en been geklaagd bij het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid). Maar tevergeefs. Het Kifid stelt nu Ardanta definitief in het gelijk, omdat in de polisvoorwaarden duidelijk staat dat de dekking gelijk is aan 1.500 gulden.

Daarnaast heeft Ardanta de vrouw meermaals gewezen op het feit dat het verzekerde kapitaal onvoldoende zou zijn voor het bekostigen van een uitvaart. Het Kifid vond deze inspanningen voldoende.

Bent u voldoende gedekt voor een crematie of begrafenis?

Zo niet, overweeg dan een extra uitvaartverzekering.