Waarde uitvaartverzekering Yarden ‘bevroren’

Uitvaartverzekeraar Yarden kleedt haar eigen uitvaartpolis uit. Het uitvaartbedrijf bevriest in 2020 de waarde van maar liefst 380.000 verzekeringen van de in totaal 1,4 miljoen klanten. Vandaag krijgen verzekerden een brief van hun verzekeraar met daarin een aankondiging van de wijziging.

De maatregel zat eraan te komen, nadat in april bekend werd dat Yarden financiële problemen heeft. De financiële reserves van het bedrijf zouden niet hoog genoeg zijn om verzekerden uit te kunnen keren. Yarden moet daarom, mogelijk onder druk van toezichthouder DNB, in actie komen.

Verzekering minder waard

Ieder jaar wordt het, vooral vanwege inflatie, steeds iets duurder om een uitvaart te betalen. Normaal gesproken stijgt de waarde van een uitvaartverzekering mee met de daadwerkelijke kosten van de uitvaart. Dat stopt nu bij Yarden.

De pakketverzekeringen komen uit andere tijden, waarin de rente hoger was en uitvaarten nog goedkoper waren. En in de huidige tijd is een vaste premie bijna ondenkbaar.

René Collé, Directeur van Yarden.

Voor de duidelijkheid: het gaat alleen om de zogenaamde pakketverzekering met vaste premie. Dat is een naturaverzekering met een verzorgde uitvaart. De verzekerde ontvangt daarbij geen geldbedrag, zoals bij een kapitaalverzekering.

Wat betekent dit concreet?

Nu is de kans groot dat de polis van de bijna 400.000 polishouders straks te weinig waard is om de uitvaart te bekostigen. Verzekerden zijn daardoor genoodzaakt om een deel van de uitvaart zelf te betalen of om een extra verzekering af te sluiten.

De gemiddelde waarde van alle 380.000 pakketpolissen komt uit op 3.200 euro per polis. Laten we aannemen dat dit in 2020 de waarde is van de hele uitvaart.

Dan heeft dit de volgende gevolgen:

  • De prijzen van een uitvaart stijgen jaarlijks met zo’n 1,75 procent
  • In 2030 kost een uitvaart 3.873 euro
  • De overige 673 euro moet de klant zelf betalen, schrappen uit de uitvaart of bijverzekeren

Nieuwe klanten Yarden

De maatregel van Yarden is alleen van invloed op bestaande klanten met een pakketverzekering tegen een vaste premie.

Nieuwe klanten ondervinden op geen enkele manier hinder van de maatregel.