Wereldwijd onderzoek: uitvaart in Nederland behoorlijk prijzig

Er zijn wereldwijd enorme verschillen in de kosten van een begrafenis: van slechts 580 euro in Mexico tot 19.200 euro in Japan. Nederland behoort met een gemiddeld kostenplaatje van 7.500 euro tot de duurdere landen in de wereld. Ook in de keuze voor een crematie of begrafenis zijn grote verschillen. 

Dat blijkt uit eigen onderzoek op basis van meer dan 30 bronnen. Nederland is met een gemiddeld bedrag van 7.500 euro per uitvaart zoals gezegd aan de dure kant. In veel andere Westerse landen liggen de kosten aanzienlijk lager, zoals Australië (4.430 euro), Canada (5.810 euro), het Verenigd Koninkrijk (4.140 euro) en Italië (5.600 euro).

Hoge kosten

“De hoge uitvaartkosten hebben we in Nederland te danken aan de relatief hoge lonen en de beperkte ruimte voor graven. De arbeidskosten en grafkosten zijn daardoor hoger”, stelt Koen Kuijper, expert bij Uitvaartverzekering.nl

Verschillende factoren bepalen de prijs van een uitvaart, waaronder het gemiddelde inkomen en de nationale cultuur, tradities en gebruiken. Ook de bevolkingsdichtheid speelt een rol. In het buitenland zijn de verschillen in uitvaartkosten per regio groter dan in Nederland. Met name in stedelijke gebieden wordt meer betaald voor een laatste rustplaats. 

Japan het duurst

Inwoners van Japan moeten flink in de buidel tasten. Voor een gemiddelde Japanse uitvaart wordt omgerekend zo’n 19.200 euro neergeteld. Dat de kosten in Japan zo hoog zijn, heeft volgens Kuijper een duidelijke reden: “De dood vormt een belangrijk onderdeel in de Japanse, boeddhistische cultuur. Een Japanse uitvaart gaat gepaard met diverse rituelen en gebruiken. Eerst is er een wake, daarna een crematie en daarna nog een begrafenis van de asresten. Tussendoor zijn er allerlei plechtigheden. Dat drijft de kosten flink op.”

“Het bijzondere aan de Japanse uitvaart is dat familieleden en vrienden geld geven aan de nabestaanden als bijdrage voor de uitvaart. Dit is doorgaans zo’n 40 tot 80 euro per persoon. Daardoor blijft de uitvaart betaalbaar voor de nabestaanden”, aldus Kuijper. 

Crematie of begrafenis

Ook in de keuze voor een crematie of begrafenis zijn wereldwijd grote verschillen. Dat heeft vooral met geloof en cultuur te maken. Zo kiezen moslims vrijwel altijd voor een begrafenis. Ook in Italië, waar veel (actieve) Christenen zijn, ligt het aantal begrafenissen hoger. Binnen het hindoeïsme en bij ongelovigen zijn crematies juist weer gebruikelijker.

“Maar soms spelen ook de kosten een rol bij de keuze tussen een crematie of begrafenis”, vertelt Kuijper. “In veel grote steden, zoals New York, Moskou en Beijing is de grond vaak zo duur dat de grafkosten voor veel mensen niet meer zijn te betalen. Er wordt hier dan ook steeds vaker voor een crematie gekozen.”

65 procent van de Nederlandse bevolking kiest tegenwoordig voor een crematie. Dat was in 1980 precies omgekeerd: toen koos 65 procent van de Nederlanders nog voor een begrafenis.