Yarden moet ‘verlagen’ uitvaartverzekering ongedaan maken

Uitvaartverzekeraar Yarden moet het versoberen een aantal naturaverzekeringen voorlopig ongedaan maken. Dat besloot de rechter afgelopen zaterdag in een kort geding.

Vorig jaar besloot Yarden om de uitkering van zo’n 390.000 uitvaartverzekeringen terug te schroeven van een volledig verzekerd pakket (van kist tot cake) naar 3.200 euro.

Rechtszaak

Om zich te verzetten tegen deze afwaardering besloten 19 polishouders een zaak aan te spannen tegen de verzekeraar. En dus met succes. Voorlopig houden de 19 klanten recht op de volledige pakketvergoeding.

Of de uitspraak wordt ‘doorgetrokken’ naar alle 390.000 polissen is nog onduidelijk.

Faillissement voorkomen

Volgens Yarden was de eenzijdige wijziging van duizenden verzekeringen hard nodig. De verzekeraar verkeerde namelijk in financiële problemen. Ze was genoodzaakt om de vergoeding te verlagen en een mogelijk faillissement te voorkomen.

Volgens klachteninstituut Kifid handelde de verzekeraar volgens wettelijke gronden. In de polisvoorwaarden van de naturaverzekeringen was namelijk een en-bloc clausule opgenomen. Dat houdt in dat de voorwaarden tussentijds aangepast mogen worden door de verzekeraar, zonder goedkeuring van de verzekerde.

“Past niet bij naturaverzekering”

De kortgedingrechter oordeelt nu echter dat de en-bloc clausule niet past bij het karakter van een naturaverzekering. Het idee van een naturaverzekering is namelijk dat een complete crematie of begrafenis wordt vergoed, zonder dat de verzekerde zelf nog moet bijschieten.

Ook vindt de rechter het niet juist dat klanten worden gedupeerd, omdat Yarden in het verleden verkeerde keuzes heeft gemaakt in de eigen bedrijfsvoering.  

In een reactie op de eigen website laat de verzekeraar van zich horen: “Yarden betreurt de uitspraak en is het vonnis nader aan het bestuderen.”