Uitvaartzaken

Crematie

Een crematie, ook wel lijkverbranding of verassing genoemd, is een veelvoorkomende uitvaartdienst. De daadwerkelijke crematie gaat vooraf aan een rouwplechtigheid in aanwezigheid van de nabestaanden. D

e fysieke crematie wordt uitgevoerd door het crematoriumpersoneel en daar zijn meestal geen nabestaanden bij aanwezig.

Lees verder

Hoe vaak wordt er gekozen voor een crematie?

De laatste vijftig jaar wordt er steeds vaker gekozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Zo’n 67 procent van de Nederlanders geeft inmiddels de voorkeur aan de crematie. In 1970 was dit slechts 13,6 procent. Tot eind van de 19e eeuw was een crematie in Nederland zelfs verboden. De eerste crematie vond op 1 april 1914 plaats.

Wanneer vindt de crematie plaats?

Zodra de afscheidsplechtigheid is afgelopen, wordt de kist met de overledene gebracht naar de ovenruimte. De crematie vindt vervolgens meestal snel plaats. Er is vastgelegd dat het crematieproces nog dezelfde dag moet plaatsvinden. De crematie zelf duurt ongeveer 75 minuten tot een paar uur, afhankelijk van het type oven.

Mag ik aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven?

Aanwezig zijn bij de daadwerkelijke crematie is bij de meeste crematoria toegestaan, maar het is belangrijk dat u hier vooraf naar informeert. Er gelden doorgaans restricties voor het aantal personen die tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in de ovenruimte. Het is daarom belangrijk dat u dit vooraf duidelijk bespreekt met de uitvaartondernemer en het crematoriumpersoneel.

Is een crematie zonder kist mogelijk?

Dit is bij de meeste crematoria mogelijk, hoewel dit vooraf wel duidelijk moet worden gemaakt. U bent verplicht om de overledene op te baren op een stevige bodemplank met opstaande randen. Daarnaast dient de overledene te zijn gewikkeld in een lijkwade of doeken van natuurlijk materiaal. Vraag bij het crematorium van uw keuze naar de exacte regels en voorwaarden.

Wat gebeurt er met materiaal dat na de crematie overblijft?

Na de crematie blijft er ongeveer 1,5 kg aan materiaal (as) over: een klein deel van de kist en de rest van de overledene. Alle niet brandbare accessoires, zoals sieraden, zijn van te tevoren al verwijderd van de overledene.

Asresten (asbestemming)

De as wordt na de crematie afgekoeld en van de metaaldelen ontdaan. Het deel wat overblijft gaat in een afsluitbare urn. De nabestaanden mogen de urn (tegen betaling) meenemen.

Chirurgisch metaal

Chirurgisch metaal moet soms verwijderd worden voordat iemand kan worden gecremeerd. Een pacemaker, bijvoorbeeld, kan onder invloed van hoge temperatuur ontploffen en de oven beschadigen. Ander metaal, zoals stalen pinnen, goud en orthopedisch edelstaal wordt wel verbrand en na de crematie verzameld en bijeengebracht. Vervolgens worden de metalen gerecycled waarna de opbrengst door de Stichting Dokter Vaillant aan goede doelen wordt geschonken.

Kosten crematie

De kosten van een crematie kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de persoonlijke wensen van de nabestaanden en de overledene. Gemiddeld gezien kost een sobere basis crematie zo’n 5.000 euro, een reguliere crematie zo’n 7.500 euro en een uitgebreide crematie zo’n 10.000 euro. Op deze pagina staat meer informatie over de kosten die komen kijken bij een crematie.

U kunt uzelf verzekeren door middel van een crematieverzekering. Voor een maandelijkse premie wordt dan de crematie voor u betaald en geregeld.