Grafkist

Het uitzoeken van een kist voor bij de uitvaart is een belangrijke klus, want het zorgt voor een tastbare herinnering. Er is echter een enorme keuze uit grafkisten in verschillende prijsklassen en gemaakt van diverse materialen. Ook is het mogelijk om een persoonlijke kist te laten maken.

Grafkist

Hoe kiest u dan een geschikte kist?

Grafkist kiezen

Een uitvaartverzorger kan u helpen bij het maken van een keuze voor een geschikte doodskist en u informeren over de diverse mogelijkheden. U bent in de meeste gevallen overigens vrij om zelf naar een kistenmaker te gaan.

Benieuwd naar wat een grafkist kost? Kijk dan op deze pagina.

Begrafeniskist

Bij een begrafenis wordt in de meeste gevallen gekozen voor een echt houten grafkist, soms met persoonlijke opdruk of afbeelding. Er is een grote keuze uit verschillende soorten begrafeniskisten:

 • Een moderne grafkist.
 • Een klassieke grafkist.
 • Een rieten kist.

Crematiekist

Bij een crematiekist wordt vaak gekozen voor spaanplaat, mdf of populier. Dit type grafkisten zijn meestal iets goedkoper. De meest duurzame kist voor een crematie is een kist waarbij het hout zo licht mogelijk is en zo min mogelijk is bewerkt met lijm en/of verf. Populier leent zich hier bijvoorbeeld goed voor.

U kunt de crematiekist ook volledig naar eigen wens samenstellen, bijvoorbeeld door zelf de materialen te kiezen en/of een persoonlijke opdruk of afbeelding toe te voegen.

Goedkope kist

Een goedkope uitvaartkist kost u minimaal 250 a 400 euro. Deze kisten zijn meestal gemaakt van eikenhout printfolie en spaanplaat. Er zijn ook kartonnen ecokisten.

Voor de binnenkant wordt meestal gebruik gemaakt van goedkoop katoen.

Luxe kist

Luxe grafkisten worden vaak gemaakt van massief hout van een hoge kwaliteit, zoals hardhout, notenhout, kersenhout of eikenhout. Daarnaast is er bij deze kisten veel meer aandacht besteed aan de afwerking. Denk aan mooie lak en het gebruik van sierlijke handvaten.

Tot slot is de binnenkant van een luxe grafkist eleganter en hoogwaardiger vormgegeven, bijvoorbeeld door gebruik te maken van satijn.

De prijsverschillen zijn erg groot voor luxe kisten. De duurdere varianten lopen op tot meer dan 2.500 euro.

Duurzame kist

Een duurzame kist (of ecokist) is gemaakt van een materiaal dat op duurzame wijze is vergaard en niet is bewerkt door middel van lak of lijm.

Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van:

 • Voor crematies: een snelgroeiende houtsoort met een FSC keurmerk, zoals populier.
 • Voor begrafenissen: een materiaal dat biologisch afbreekbaar is, zoals wilgentenen of bananenblad.

Zelfgemaakte kist

Het is ook mogelijk om zelf een grafkist te maken. Dat kan de uitvaart een zeer persoonlijk karakter geven. De kist moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Binnenmaat: lichaamslengte + 15 cm (lengte) en 55 cm (breedte).
 • Buitenmaat: 205 x 55 x 75 cm (lengte x breedte x hoogte).
 • Materialen: kunststof, glas, karton en metaal zijn niet toegestaan.
 • Metalen grepen (indien aanwezig) moeten vanaf buiten te verwijderen zijn.
 • Gebruik van gladde, egale bodem.
 • Kist moet gesloten kunnen worden.

Een crematorium of begraafplaats kan zelf ook nog eisen stellen aan de kist. Informeer dus vooraf hiernaar, zodat u weet waar u aan toe bent.

Vergoeding uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een grafkist. Houdt er wel rekening mee dat er bij naturapolissen een apart budget is gereserveerd voor de kist. U heeft dan minder keuzevrijheid, tenzij u zelf een deel bijlegt.

Wist u dat:

Het ook mogelijk is om uw eigen uitvaartkist te kiezen, nog vóór uw uitvaart.

Op zoek naar een uitvaartverzekering?

Vergelijk uitvaartverzekeringen