Begrafenis

Grafsteenverzekering

Veel uitvaartverzekeraars bieden een grafsteenverzekering of grafmonumentenverzekering aan. Wat houdt zo’n verzekering precies in en waar moet u op letten bij het afsluiten?

Lees verder

Wat is verzekerd?

Een grafsteenverzekering is bedoeld om schade en diefstal aan het grafmonument (en bijbehorende accessoires) te dekken. Maar wat wordt precies gedekt?

Schade

Een grafsteenverzekering kan schade aan de grafsteen, de urn of een ander teken vergoeden. Schade aan het grafmonument wordt dan op vakkundige wijze hersteld.

Schade kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een storm of vandalisme. Sommige verzekeringen dekken ook schade die is ontstaan door verkeerde reiniging of een fout bij de reparatie.

Diefstal

De meeste verzekeringen bieden ook een dekking tegen diefstal. Sommige grafmonumenten kosten meer dan 2.000 euro en zijn daarom populair bij dieven. Een grafsteenverzekering kan het verlies van de grafsteen vergoeden, zodat u weer een nieuw grafmonument krijgt.

Wat is niet verzekerd?

Sommige zaken zijn vaak niet verzekerd bij een grafsteenverzekering, zoals:

  • Schade als gevolg van slijtage of corrosie
  • Schade als gevolg van een terroristische aanslag
  • Schade als gevolg van grafverzakking of constructiefouten

Afsluiten

Bij het afsluiten van een grafsteenverzekering is het raadzaam om te letten op de voorwaarden van de verzekering, zoals:

  • De premie
  • De looptijd (meestal vijf of tien jaar)
  • De maximale dekking

Ook is het handig om na te gaan welke extra’s zijn verzekerd, bijvoorbeeld accessoires, zoals fotolijstjes of LCD-schermpjes.