Herinnering aan overleden dierbare

Bij het overlijden van een dierbare kan het prettig zijn om een herinnering van hem/haar te bewaren of juist een herinnering voor hem/haar achter te laten, bijvoorbeeld door een monument in de vorm van een video, foto of kunstwerk. Ook bij een naderend einde kan het fijn zijn om een boodschap voor dierbaren achter te laten.

Hieronder worden de verschillende mogelijkheden besproken om een herinnering te maken of achter te laten. Daarbij wordt ook verwezen naar sites die u daarbij kunnen helpen.

Herinneringsvideo

Steeds vaker kiest men ervoor om een video te maken met herinneringen en/of een boodschap. Een video kan worden gericht aan:

  • Een overleden dierbare, als het ware als een monument
  • De nabestaanden, als boodschap/herinnering bij of van de uitvaart.

Er zijn een aantal websites die het mogelijk maken om een dergelijke video op professionele wijze vast te leggen:

Herinnering in kunst

Ook met behulp van kunst is het mogelijk om een bepaalde herinnering of beleving van een overleden dierbare weer terug te halen. Een mooi kunstwerk kan het levensverhaal van een overleden dierbare mooi in beeld brengen en zegt daarmee vaak meer dan 1000 woorden.

Het kunstwerk kan van alles zijn, zoals een schilderij, beeldhouwwerk, versierde urn of zelfs een tatoeage.

  • De urn – voor persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes
  • Remember me – schilderen met as

Afscheidsfotografie

Steeds vaker kiest men ervoor om foto’s te maken bij een uitvaart. Dat zorgt voor een tastbare en liefdevolle aanvulling op de persoonlijke herinnering van de overledene.

Bij een naderend einde kan er ook gekozen worden voor een herinneringsportret waarin iemand wordt weergegeven zoals hij echt is.

Online gedenkplaats

Een andere mogelijkheid is om een website of webpagina te openen waarmee een online gedenkplaats voor een overleden dierbare wordt gecreëerd. Op de pagina/site staan bijvoorbeeld condoleanceberichten, herinneringen, persoonlijke ervaringen, foto’s en gedichten.

De onderstaande sites kunnen hiervoor worden geraadpleegd:

  • Dierbare herinneringen – online gedenkplaats maken met herinneringen, verhalen, media, enzovoorts
  • Memori – verzameling maken van condoleances, foto’s, video’s, anekdotes en persoonlijke verhalen, online en eventueel in een herinneringsalbum bijeengebracht.

Vond u deze informatie nuttig?

Vertel ons waarom, en wat wij eventueel kunnen verbeteren