Rouw en verlies

Herinnering aan overleden dierbare

Bij het overlijden van een dierbare kan het prettig zijn om een herinnering van hem/haar te bewaren of juist een herinnering voor hem/haar achter te laten, bijvoorbeeld door een monument in de vorm van een video, foto, kunstwerk of sierraad.

Lees verder

Mogelijkheden

Ook bij een naderend einde kan het fijn zijn om een boodschap voor dierbaren achter te laten.

In dit dossier worden de verschillende mogelijkheden besproken om een herinnering te maken of achter te laten. Daarbij wordt ook verwezen naar sites die u daarbij kunnen helpen.

Herinneringsvideo

Steeds vaker kiest men ervoor om een video te maken met herinneringen en/of een boodschap. Een video kan worden gericht aan:

  • Een overleden dierbare, als het ware als een monument
  • De nabestaanden, als boodschap/herinnering bij of van de uitvaart.

Er zijn een aantal websites die het mogelijk maken om een dergelijke video op professionele wijze vast te leggen:

Herinnering in kunst

Ook met behulp van kunst is het mogelijk om een bepaalde herinnering of beleving van een overleden dierbare weer terug te halen. Een mooi kunstwerk kan het levensverhaal van een overleden dierbare mooi in beeld brengen en zegt daarmee vaak meer dan 1000 woorden.

Het kunstwerk kan van alles zijn, zoals een schilderij, beeldhouwwerk, versierde urn of zelfs een tatoeage.

  • De urn – voor persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes
  • Remember me – schilderen met as

Herinnering in een sieraad

Heeft u al een keer afscheid moeten nemen van een dierbare? Heeft u dan ook wel eens de behoefte gehad om nog een keer bij hem of haar in de buurt te zijn?

Het bezoeken van een graf of een urn neemt vaak veel tijd in beslag, en niet iedereen vindt het even prettig om in zo’n omgeving te herdenken.

Tegenwoordig is het mogelijk om uw overleden dierbare dichtbij u te dragen en te gedenken waar en wanneer u de behoefte heeft. Door een gedenksieraad te dragen bent u altijd verbonden.

  • MCM gedenksieraden – vervaardigt voor u een sieraad waar een beetje as, haar, een stukje textiel of een vingerafdruk verwerkt zit. Samen met u kijken wij graag of we tot een sieraad kunnen komen, waarmee u uw dierbare voor altijd bij u kunt dragen.

Afscheidsfotografie

Steeds vaker kiest men ervoor om foto’s te maken bij een uitvaart. Dat zorgt voor een tastbare en liefdevolle aanvulling op de persoonlijke herinnering van de overledene.

Bij een naderend einde kan er ook gekozen worden voor een herinneringsportret waarin iemand wordt weergegeven zoals hij echt is.

Online gedenkplaats

Een andere mogelijkheid is om een website of webpagina te openen waarmee een online gedenkplaats voor een overleden dierbare wordt gecreëerd. Op de pagina/site staan bijvoorbeeld condoleanceberichten, herinneringen, persoonlijke ervaringen, foto’s en gedichten.

De onderstaande sites kunnen hiervoor worden geraadpleegd:

  • Dierbare herinneringen – online gedenkplaats maken met herinneringen, verhalen, media, enzovoorts
  • Memori – verzameling maken van condoleances, foto’s, video’s, anekdotes en persoonlijke verhalen, online en eventueel in een herinneringsalbum bijeengebracht.