Wat kost een uitvaart in andere landen?

De kosten van een uitvaart verschillen wereldwijd aanzienlijk: van slechts 550 euro in Mexico tot maar liefst 18.000 euro in Japan.

Uitvaartverzekering.nl deed onderzoek naar de kosten van crematies en begrafenissen in het buitenland. Daarbij wordt ook de vergelijking met Nederland gemaakt. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten in een aantal andere landen.

(klik op de infographic voor een vergroting)

Uitvaartkosten wereldwijd

In het buitenland zijn de kosten nog sterker afhankelijk van de locatie. Stedelijke gebieden zijn beduidend duurder dan gebieden met minder inwoners. Met name in grote, dichtbevolkte steden liggen de kosten aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde. Maar ook het gemiddelde bruto-inkomen speelt een rol. In armere landen landen zijn de kosten gemiddeld lager.

Nederland

Gemiddelde kosten: 7.500 euro

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) betaalt men in Nederland gemiddeld 7.500 euro voor een uitvaart.

Wat opvalt is dat de kosten in het buitenland veel meer verschillen dan in Nederland, afhankelijk van de regio. In heel Nederland worden voor crematies en begrafenissen vergelijkbare tarieven gehanteerd. Deze kosten kunnen wel iets verschillen per regio. Maar dat geldt eigenlijk alleen voor begrafenissen, waarbij de grafkosten in gemeenten een rol spelen.

Verenigde staten

Gemiddelde kosten: 5.735 euro (6.600 dollar)

Een traditionele Noord-Amerikaanse uitvaart kost tussen de 7.000 en 10.000 dollar. De prijs kan sterk verschillen afhankelijk van de plek waar de overledene wordt begraven of gecremeerd. Dit geldt in het bijzonder voor begraafplaatsen.

In New York kost een gemiddelde begrafenis zo’n 10.000 tot 12.000 dollar, veelal vanwege de hoge grafkosten als gevolg van de prijzige grond. Daardoor kiezen steeds meer mensen voor een crematie.

Rusland

Gemiddelde kosten: 715 euro (56.000 roebels)

Vergeleken met Europa en de VS zijn de kosten van een uitvaart in Rusland een stuk lager. Begrafenissen volgens Christelijk-orthodoxe traditie zijn nog altijd de meest gebruikelijk in het land.

In grotere steden, zoals Moskou en Kazan, waar het aantal inwoners flink toeneemt, zijn de kosten voor een uitvaart het hoogst. Crematies komen hier steeds meer voor vanwege beperkte ruimte.

China

Gemiddelde kosten: 4.775 euro (37.375 yuan)

China is het land met de meeste aantal doden per jaar. Dat is ook niet zo gek: het land telt zo’n 1,4 miljard inwoners. Volgens schattingen overlijden er in China ieder jaar ongeveer 10,4 miljoen mensen.

De kosten van een uitvaart in China zijn de afgelopen 20 jaar sterk gestegen. De kosten van een uitvaart in China verschillen ook sterk, afhankelijk van de locatie. In stedelijke gebieden liggen de kosten beduidend hoger dan op het platteland. In Hong Kong zijn de kosten voor een uitvaart het hoogst: tussen de 9.000 en 14.000 euro gemiddeld. Op het platteland kost een uitvaart tussen de 1.000 en 3.000 euro: ver onder het gemiddelde.

Verenigd Koninkrijk

Gemiddelde kosten: 8.265 euro (7445 Britse ponden)

In een recent artikel van de Guardian kwam naar voren dat de ‘kosten van doodgaan’ de laatste jaren drastisch zijn gestegen. Veel gezinnen zijn letterlijk ‘te arm’ om te sterven.

De kosten van de uitvaart zelf zijn in het Verenigd Koninkrijk niet eens zo hoog. Deze nemen ongeveer 43 procent van de totale kosten van doodgaan in beslag: zo’n 3.550 euro.

In tegenstelling tot de meeste andere landen betaalt men in het Verenigd Koninkrijk ook hoge kosten voor de executeur-testamentair (Estate Administration Costs). Dit zijn kosten die gemaakt worden in verband met het uitvoeren van het testament en het beheren en verdelen van het nalatenschap. Deze administratieve en notariële kosten komen, samen met nog wat andere uitgaven, neer op gemiddeld 4.715 euro.

Duitsland

Gemiddelde kosten: 7.000 euro

De kosten van een Duitse uitvaart zijn sterk te vergelijken met de tarieven die in Nederland gelden. Crematies zijn groeiend populair, maar in sommige delen van het land gelden er strenge regels rondom een crematie. Dit geldt in het bijzonder voor katholieke en protestantse gebieden. Hier zijn wetten die een grafplot vereisen voor de asresten na een crematie. Dat zorgt voor hogere kosten van een crematie.

Er zijn zelfs Duitsers die deze kosten willen ontlopen door het lichaam in het buitenland te laten cremeren, bijvoorbeeld in Nederland of Tsjechië.

Japan

Gemiddelde kosten 18.070 euro (2,3 miljoen yen)

98 procent van de Japanners kiest voor een crematie. Desondanks is er ook nog sprake van een begrafenis, omdat het as wordt verzameld en wordt begraven op een boeddhistische begraafplaats. De afscheidsceremonie is in Japan vaak erg uitgebreid. De dood is nu eenmaal een belangrijk onderdeel in de Japanse cultuur. De gemiddelde kosten liggen in Japan dan ook hoger dan in de rest van de wereld. Bedragen boven de 16.000 euro zijn gebruikelijk met uitschieters richting de 40.000 euro.

Verder zijn er in Japan veel verschillen in de vormgeving van de uitvaart. Daarom kan er in de kosten van een uitvaart veel verschil zitten.

Mexico

Gemiddelde kosten 550 euro (12.000 miljoen Mexicaanse peso’s)

In Mexico wordt een uitvaart voor het armste deel van de bevolking gesubsidieerd. De kosten voor hen komen neer op gemiddeld 415 euro. De rest van de bevolking betaalt gemiddeld 135 euro meer. Het rijkere deel van de bevolking kiest vaak voor een uitgebreidere ceremonie. De tarieven van deze uitvaarten zijn vergelijkbaar met die in de VS.

Canada

Gemiddelde kosten: 4.970 euro (7.500 Canadese Dollars)

Een traditionele standaard begrafenis is in Canada al beschikbaar voor zo’n 5.000 Canadese Dollars. Maar dit bedrag kan snel oplopen, afhankelijk van de plechtigheden en omvang van de uitvaart. Omdat de kosten van uitvaarten snel toenemen (met name in grote steden) kiezen veel Canadezen ervoor om de afscheidsplechtigheid thuis te doen. Men hoeft dan alleen de kosten voor de crematie zelf te betalen (zo’n 1.500 Canadese dollars).

Dubai

Gemiddelde kosten: 6.700 euro (28.600 Emirati dirham)

De begrafeniskosten in Dubai zijn sterk afhankelijk van de religie van de overledene. Moslims betalen doorgaans een stuk minder dan expats, waar de stad er veel van heeft.

Italië

Gemiddelde kosten: 5.600 euro

Ook in Italië kunnen de kosten van een begrafenis of crematie sterk verschillen. Het grootste deel van de bevolking kiest voor een begrafenis. De kosten liggen gemiddeld op 5.600 euro. In grotere steden, zoals Rome of Milaan liggen de kosten enkele honderden euro’s hoger.

Marokko

Gemiddelde kosten: 2.995 euro (32.900 Marokkaanse dirham)

De Marokkaanse wet staat het niet toe dat lichamen van overledenen worden gecremeerd. Dat komt omdat het Islamitische geloof in de grondwet is verweven. Volgens de Amerikaanse Ambassade in Marokko kost het voorbereiden en uitvoeren van de begrafenis in Marokko ongeveer 3.500 dollar (omgerekend ongeveer 3.000 euro).

Indien van toepassing: voor transport van het lichaam van Nederland naar het land van herkomst, rekent men 2.500 euro (voor het lichaam plus één meereizend familielid). Voor ieder extra familielid komt daar nog eens 500 euro bij.

Zuid-Afrika

Gemiddelde kosten: 2.325 euro (38.750 rand)

In Zuid-Afrika ligt het sterftecijfer bijna twee keer zo hoog als in de rest van de wereld. Door de grote verschillen in inkomen zijn er ook enorme verschillen in de kosten van een uitvaart. De rijkere 10 procent van de bevolking (veelal blank) heeft aanzienlijk meer te besteden dan de rest van de bevolking. In Johannesburg liggen de kosten van een uitvaart op ongeveer 40.000 rand (zo’n 2.500 euro).

Brazilië

Gemiddelde kosten: 4.250 euro (20.000 Braziliaanse real)

Het is moeilijk om de gemiddelde kosten in Brazilië te bepalen, omdat er enorm veel verschil zit in het inkomen van burgers. In de Braziliaanse favela’s (krottenwijken) kost een uitvaart gemiddeld 52 euro. Maar in rijkere gebieden zijn de tarieven vergelijkbaar of zelfs hoger dan in Nederland: 8.450 euro.

Suriname

Gemiddelde kosten: 6.720 euro (58.000 Surinaamse dollars)

Een traditionele Creoolse uitvaart in Suriname is behoorlijk prijzig. Dat komt omdat hier veel diensten bij zijn inbegrepen, zoals ritueel wassen, een dodenwake, transport naar de begraafplaats, graflegging en de plechtigheid. De gemiddelde kosten komen neer op ongeveer 6.700 euro. De kosten kunnen lager of hoger uitvallen, afhankelijk van de kist en plechtigheden.

Als er geen diensten worden georganiseerd om de overledene te gedenken, kan een directe begrafenis of directe crematie geregeld worden voor minder dan 800 euro.

Australië

Gemiddelde kosten: 5.295 euro (8.350 Australische dollar)

Uitvaartverzekeraars in Australië geven aan dat een crematie of begrafenis (inclusief ceremonie) zo’n 8.350 Australische dollar kost. Dat komt neer op 5.300 euro. Een basiscrematie met bescheiden ceremonie is al beschikbaar voor zo’n 2.500 euro.

In Australië zijn de uitvaartkosten hoger in de grote steden, zoals Sydney, Perth en Brisbane.

Turkije

Gemiddelde kosten: 4.185 euro (35.075 Turkse lira)

Ook in Turkije zijn crematies ongebruikelijk. De kosten voor een begrafenis inclusief grafplot liggen tussen de 275 en 1.100 euro, afhankelijk van de locatie. Daar komen nog 3.000 tot 4.000 euro  aan kosten bij voor de religieuze receptie (sadaqa), de gedenktsteen en verzorging van de uitvaart.

Indien van toepassing: voor transport van het lichaam van Nederland naar het land van herkomst, rekent men 2.500 euro (voor het lichaam plus één meereizend familielid). Voor ieder extra familielid komt daar nog eens 500 euro bij.

Bronnen

  • hopesandfears.com
  • russialist.org
  • finder.com.au
  • parting.com
  • nfda.org
  • Amerikaanse Ambassade Marokko
  • thebrazilbusiness.com
  • funeral-arrangements-guide.com
  • canadianfunerals.com

Vond u deze informatie nuttig?

Vertel ons waarom, en wat wij eventueel kunnen verbeteren