Wat is resomeren?

Resomeren is een alternatief voor cremeren of begraven waarbij het lichaam binnen drie uur wordt ontbonden in een chemisch bad. De methode is een stuk milieuvriendelijker dan cremeren, omdat er geen directe uitstoot is van schadelijke stoffen.

25 procent van de Nederlanders zou kiezen voor resomeren als dat zou worden aangeboden. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt resomeren binnenkort toegestaan.

Resomeren

Hoe werkt resomeren?

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren is in beginsel niet anders dan een andere uitvaart. Het verschil zit hem in de laatste stap: in plaats van dat het lichaam wordt begraven of gecremeerd, wordt bij resomeren het lichaam ontbonden door middel van een hydrolyse.

  1. Het lichaam wordt in een speciale wollen kist gelegd. De wollen kist past in een normale houten grafkist.
  2. De deur van de cabine wordt geopend. De wolle kist wordt in de ruimte gezet.
  3. Het lichaam wordt door sensoren gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel base (alkali) en water er nodig is.
  4. Een hoeveelheid base en water worden ingebracht. Meestal wordt hiervoor kaliumhydroxide gebruikt.
  5. Een pomp zorgt ervoor dat de vloeistoffen continu worden gemixt.
  6. Tijdens de resomatie loopt de temperatuur op tot 180 graden, omdat de stoffen dan optimaal met elkaar reageren.
  7. De chemicaliën doen verder hun werk om het lichaam te ontbinden.

Na het resomeren

Als de cyclus voltooid is, na ongeveer 1,5 uur, wordt de complete cabine geleegd. Er blijft er enkel poeder over van de botten. Dit is ongeveer 3 procent van het oorspronkelijke gewicht van het lichaam. Net als bij een crematie worden de overblijfselen gedroogd. De nabestaanden kunnen het poeder desgewenst bewaren in een urn. Niet oplosbare delen, bijvoorbeeld van titanium of goud, blijven ook geïsoleerd.

Milieubelasting

Volgens onderzoek van TNO in 2011 is resomeren beter voor het milieu dan cremeren of begraven. Er is geen directe uitstoot van broeikasgas (CO2). Er is uiteraard wel energie nodig om te resomeren, maar de netto-uitstoot van CO2 is wel degelijk 33 procent lager. Bovendien kan de stroom die nodig is voor resomeren, duurzaam worden opgewekt.

Tot slot is resomeren ruimtebesparender en goedkoper dan begraven.

Niet toegestaan

Resomeren is in Nederland (nog) niet toegestaan. Dat staat in de Wet op de lijkbezorging. Bij dieren is resomeren wel toegestaan en wordt het zelfs al toegepast.

In de Verenigde Staten en Canada zijn er al wel enkele pilots waarbij resomeren wordt toegepast bij overleden personen. De verwachting is dat het niet heel lang meer duurt voordat resomeren in de praktijk wordt toegepast.

Geloof en resomeren

Binnen de meeste godsdiensten zal resomeren voorlopig niet zijn toegestaan. Moslims bijvoorbeeld, geloven dat de doden zullen opstaan op de dag van het oordeel. Bij cremeren of resomeren is dit niet mogelijk.

Toch is cremeren binnen het katholicisme al wel toegestaan. Het katholieke standpunt zal dus mogelijk opnieuw gaan versoepelen om resomatie toe te staan.

Vond u deze informatie nuttig?

Vertel ons waarom, en wat wij eventueel kunnen verbeteren