Algemeen

Uitvaartcentrum

In een uitvaartcentrum (funerarium) kunnen overledenen worden opgebaard en afscheidsplechtigheden gehouden worden.

De meeste uitvaartcentra zijn in het bezit van een uitvaartverzekeraar of uitvaartverzorger.

Lees verder

Opbaren en laatste verzorging

In het uitvaartcentrum worden overledenen vaak opgebaard en ontvangen ze de laatste verzorging tot ze worden begraven of gecremeerd. Ook het balsemen (thanatopraxie) gebeurt vaak in het uitvaartcentrum.

Bij het opbaren en laatste verzorging mogen ook de nabestaanden naar wens meehelpen of meekijken.

Wist u dat:

Activiteiten die plaatsvinden in het uitvaartcentrum standaard zijn meeverzekerd bij een natura uitvaartverzekering.

Rouw en afscheid

Vaak wordt er in een uitvaartcentrum een gelegenheid georganiseerd waar de nabestaanden elkaar kunnen condoleren, alvorens de overledene wordt overgebracht naar het crematorium of de begraafplaats.

Een uitvaartcentrum is een geschikte plek om de uitvaartceremonie te beginnen. Hier kan de directe familie van de overledene samenkomen en kunnen zij (meestal) voor de laatste keer met een open kist afscheid nemen van de overledene. De meeste uitvaartcentra zijn hiervoor uitgerust met speciale koelcellen / koelkamers.

Daarnaast zijn er in het uitvaartcentrum vaak meerdere rouwkamers waar nabestaanden samen tot rust kunnen komen en elkaar kunnen condoleren. Er is dan ook de mogelijkheid om thee en koffie te drinken en een gebakje te nuttigen.

Het samenkomen in het uitvaartcentrum duurt meestal 30 tot 45 minuten.

Begin rouwstoet

Het uitvaartcentrum is een gebruikelijke plek voor het begin van de rouwstoet. Er is doorgaans een garage waar de rouwauto (lijkwagen) staat en de kist wordt ingebracht. Alleen de directe familie rijdt in eerste instantie in de rouwstoet mee.

De rouwstoet zal zich meestal verplaatsen naar de afscheidsplechtigheid in de kerk of direct naar het crematorium of de begraafplaats.