Kosten

Uitvaartdeposito

Een uitvaartdeposito is een speciale rekening waarmee kan worden gespaard voor de kosten van een uitvaart. Het is een alternatief voor een uitvaartverzekering.

Lees verder

Hoe werkt het een uitvaartdeposito?

  1. Er wordt een overeenkomst aangegaan met een uitvaartverzekeraar of fonds
  2. Dit gebeurt via een eenmalige geldstorting, hoewel periodiek (bij)storten vaak ook mogelijk is
  3. Op de spaarrekening ontvangt u rente
  4. Bij het overlijden van de rekeninghouder komt het geldbedrag vrij voor de nabestaanden die daarmee de uitvaart kunnen bekostigen

Voor- en nadelen

Het voordeel van een uitvaartdeposito is dat er geen gezondheidsverklaring vereist is, zoals bij een uitvaartverzekering wel het geval is. Dit maakt een uitvaartdeposito bijzonder interessant voor mensen met een chronische aandoening of voor mensen ouder dan 70. Daarnaast is er meestal geen leeftijdsgrens aan het openen van een uitvaartdeposito.

Toch zijn er ook een hoop nadelen:

VoordelenNadelen
Meer rendement dan een spaarrekening (1 tot 2 procent per jaar)Bij vroegtijdig overlijden is er mogelijk te weinig opgebouwde waarde om de uitvaart te bekostigen
Ideaal voor mensen die vanwege een (chronische) ziekte of ouderdom geen uitvaartverzekering kunnen afsluitenU betaalt 1,2 procent vermogensbelasting voor de totale waarde van de deposito. Bij een uitvaartverzekering is de eerste 6.957 euro vrijgesteld
 Mogelijkheid om gespreid geld in te leggenHet gestorte geld is niet meer opneembaar, maar het is wel mogelijk om tussentijds geld bij te storten
Het geld dat vrijkomt kan alleen voor het bekostigen van de uitvaart worden gebruikt.
Het geld kan normaal gesproken alleen worden uitgegeven bij de uitvaartverzekeraar waar de deposito loopt.

Stappenplan

Het onderstaande stappenplan legt bondig uit hoe u een uitvaartdeposito kunt opnenen:

  1. Ga naar de website van één van de 12 uitvaartverzekeraars in Nederland of naar de website van een speciaal depositofonds.
  2. Ga de overeenkomst aan en doe een eenmalige storting voor de kosten van de uitvaart.
  3. Bepaal de hoogte van de storting grotendeels zelf. Het is ook mogelijk om tussentijds geld bij te storten.
  4. Het ingelegde bedrag wordt ieder jaar meer waard, bijvoorbeeld door rente uit slimme beleggingen.
  5. Bij uw overlijden wordt de waarde van de deposito gebruikt om de uitvaart te bekostigen.

Het aangaan van een uitvaartdeposito kan bij de meeste uitvaartverzekeraars. Daarbij moet wel gezegd worden dat een uitvaartdeposito geen verzekering is, maar meer lijkt op een spaarproduct.

Alternatieven

Alternatieven voor een uitvaartdeposito zijn:

  • Regulier banksparen: in tegenstelling tot een uitvaartdeposito kunt u bij regulier banksparen altijd bij uw geld. Het nadeel is dat u minder rente ontvangt. Een voordeel is echter dat uw geld wel valt onder het depositogarantiestelsel.
  • Uitvaart banksparen: dit lijkt op een uitvaartdeposito, maar het verschil is dat de spaarrekening langzaam wordt opgebouwd en dat de rente iets lager ligt. Daarnaast valt banksparen wel onder het depositogarantiestelsel
  • Uitvaartverzekering: het belangrijkste voordeel van een uitvaartverzekering is dat er een vooraf bepaald bedrag (in natura) wordt uitgekeerd na uw overlijden. Bij een deposito is de waarde van de uitkering in het begin nog beperkt, maar wordt deze langzaam in waarde vermeerderd.
  • Overlijdensrisicoverzekering: dit type verzekering keert geen bedrag meer uit als de verzekerde een bepaalde leeftijd heeft bereikt en is vooral bedoeld om de nabestaanden niet op te zadelen met kosten die komen bij het vroegtijdig overlijden van de verzekeringsnemer (zoals hypotheeklasten).

Afsluiten

Het afsluiten van een uitvaartdeposito kan aantrekkelijk zijn, zeker voor gepensioneerden die nog niets hebben geregeld voor hun uitvaart. Een uitvaartverzekering is voor hen vaak niet meer realistisch, vanwege strenge voorwaarden van de uitvaartverzekeraars.

De meeste uitvaartverzekeraars bieden daarom ook een uitvaartdeposito aan. Het is raadzaam om verschillende verzekeraars die een uitvaartdeposito aanbieden met elkaar te vergelijken, aangezien de tarieven nogal kunnen verschillen.