Afscheid nemen

Uitvaartmuziek

Muziek maakt een begrafenis of crematie persoonlijk. Het zijn vaak de favoriete muziekstukken van de overledene die gedraaid worden en dat kan mooie herinneringen oproepen bij de nabestaanden. Dit kan veel troost bieden.

In dit dossier worden een aantal belangrijke vragen rondom muziek tijdens de uitvaart besproken.

Lees verder

Hoeveel nummers?

Er bestaan geen regels voor muziek bij de begrafenis of crematie. Wel is het belangrijk om de liedjes en het aantal nummers goed af te stemmen met de nabestaanden en de uitvaartondernemer.

Een afscheidsplechtigheid duurt meestal zo’n 45 tot 60 minuten en aangezien er ook sprekers zijn, wordt er meestal gekozen voor vier liedjes:

  • Een nummer bij binnenkomst
  • Twee liedjes tijdens de plechtigheid (tussen de toespraken door)
  • Een nummer aan het einde van de plechtigheid (tijdens de uitloop)

Hier kan uiteraard van worden afgeweken. Het is raadzaam om de planning goed door te nemen met de uitvaartverzorger.

Welke muziek?

De muziekkeuze is geheel aan de nabestaanden. Zij weten immers wat voor muziek de overledene leuk vond of kon waarderen. Daarbij maakt het genre van de muziek eigenlijk niet uit. Misschien hield de overledene wel van feestmuziek.

Tijdens uitvaarten wordt allerlei begrafenis muziek gedraaid, van sfeervolle jazz, tot house, van Nederlandse feestmuziek tot tranentrekkers.

Top 5 (algemeen)

Hieronder wat nummers die veel gedraaid worden bij uitvaarten:

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
  2. Avé Maria – Johann Sebastian Bach & Charles Gounod
  3. Tears in heaven – Eric Clapton
  4. My way – Frank Sinatra
  5. Breng me naar het water – Marco Borsato

Top 3 voor overleden vaders

Sommige liedjes zijn met name geschikt voor vaders, zoals:

  1. Papa – Stef Bos
  2. Vanaf vandaag – Rob de Nijs
  3. Zoon – Bram Vermeulen

Top 3 voor overleden moeders

Andere nummers zijn meer geschikt voor overleden moeders:

  1. Geen kind meer – Karin Bloemen
  2. Goodbye’s the saddest word – Celine Dion
  3. Tell mama – Etta James

Top 5 voor kinderen

Deze liedjes zijn passender bij overleden (jonge) kinderen:

  1. Voor eeuwig en altijd – K3
  2. Nooit meer een morgen – Marco Borsato
  3. Vlinder – Marco Borsato
  4. Zo mooi, zo mooi – Blof
  5. A star in heaven – Anouk

Wilt u advies of inspiratie voor het kiezen van passende uitvaartmuziek?

Neem dan contact op met een muzikant of uitvaartverzorger.

Live muziek

Uiteraard kunt u via de uitvaartverzorger ook live muziek regelen, bijvoorbeeld een violist, pianist of klein orkest. Bij live muziek is het extra belangrijk dat u let op de akoestiek.

Het kan de nabestaanden veel troost, hoop en liefde brengen als er bij de begrafenis mooie en passende muziek wordt gespeeld.

Hoewel muziek via een stereo installatie bij de uitvaart gangbaar is, kan live muziek een extra dimensie geven. Live muziek tijdens een uitvaart raakt de aanwezigen recht in het hart en brengt degenen die achterblijven dichterbij elkaar.

Waar afspelen?

Een andere belangrijke vraag is wanneer je uitvaartmuziek afspeelt, bijvoorbeeld tijdens de uitvaartmis in de kerk, bij de uitvaartplechtigheid in de aula van het crematorium en/of aan het eind van de plechtigheden in de condoleanceruimte.

Het is handig om hier een goede balans in te vinden. Sommige (religieuze) muzieknummers lenen zich bijvoorbeeld meer voor in de kerk, terwijl een bandje zou kunnen spelen bij de bar. Laat u eventueel hierin adviseren, bijvoorbeeld door de uitvaartverzorger of muzikant.

Vergoeding uitvaartverzekering

Overweeg je een zanger(es) of bandje voor bij uw crematie of begrafenis? Dan is verstandig om na te gaan in hoeverre u daarvoor verzekerd bent of wil laten verzekeren. Niet iedere uitvaartverzekering dekt hetzelfde of heeft dezelfde keuzevrijheid.

Naturaverzekering

Zo is er bij veel bestaande verzekeringen sprake van een dekking in natura. Dat houdt in dat er vooraf een vast pakket aan producten en diensten zijn verzekerd, zoals de kist, bloemen en een standaard afscheidsdienst.

Live muziek zit eigen nooit in dit verzekerde pakket. Wat betekent dat nabestaanden daar niet snel voor zullen kiezen, tenzij ze zelf geld bijleggen. Gelukkig zijn er ook op latere leeftijd mogelijkheden om jezelf bij te verzekeren, zodat er meer keuzevrijheid bestaat bij de vormgeving van de uitvaart.

Bij de onderstaande soorten uitvaartverzekeringen is er wel keuzevrijheid wat betreft vormgeving van de uitvaart.

Kapitaalverzekering

Met een kapitaalverzekering heb je als nabestaande volledige keuzevrijheid: de uitvaartverzekeraar keert een bepaald bedrag aan je uit waarmee je zelf invulling kunt geven aan de uitvaart. Je kiest zelf welk bedrag je live muziek wilt besteden en bij wie je dit doet.

Natura sommenverzekering

Ook met een sommenverzekering kun je grotendeels zelf invulling geven aan de uitvaart. Je kiest zelf hoeveel je aan live muziek wilt besteden. Het verschil met een kapitaalverzekering is dat het gebruikelijk is dat je de kosten voorschiet en de factuur voor de live muziek indient bij de verzekeraar voor declaratie. Het kan ook zijn dat de verzekeraar het bedrag rechtstreeks betaalt aan de uitvaartverzorger.

Combinatieverzekering

Bij een combinatiepolis geldt dat een deel van de verzekering ‘vrij besteedbaar’ is. Deze som geld kun je zelfs gebruiken voor de bekostiging van live muziek bij de uitvaart.